Verandering


de jaren zestigIk ben in nevenstaand boek begonnen, een dikke pil (843 dicht beschreven bladzijden) over een decennium vol veranderingen: de jaren zestig.

Ik ben pas bij pagina 87 aanbeland, maar het boek belooft veel. Zoals het een goed historicus betaamd, trekt de schrijver lijnen vanuit de beschreven periode naar het verleden en het heden, zodat je verbanden gaat zien, oorzaken en gevolgen, een verklaring.

Het boek volgt de chronologie van het beschreven decennium, met na elk ‘jaarhoofdstuk’ een thematisch hoofdstuk met als titel ‘hoop’, ‘geloof’, ‘liefde’, ‘huis’, ‘werk’, ‘spel’, enzovoorts. ‘Hoop’ komt na het jaar 1960 – de hoop van verandering, een verschuiving van pessimisme naar optimisme. Dit wordt ook verwoord door een fragment van een songtekst die boven dit hoofdstuk is afgedrukt: A Change is Gonna come van Sam Cooke. Het liedje stamt overigens uit 1964….

Hieronder datzelfde liedje in een YouTube-filmpje, met begeleidende beelden van de veranderingen op maatschappelijk gebied, in de Sixties en daarna.

De jaren zestig, een cultuurgeschiedenis – Geert Buelens, 2018

 

Advertenties

3 gedachtes over “Verandering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s