Overal herrie


herrie.jpg

Mijn (over)gevoeligheid voor geluid – vermoedelijk samenhangend met mijn autisme –  is duidelijk een achilleshiel van me.

Eergisteren ging ik even naar mijn volkstuin. Het was er heerlijk stil toen ik arriveerde. Maar ik was nog geen vijf minuten binnen of een auto parkeerde pal naast het tuinencomplex met de ramen naar beneden en de radio/cd-speler op het hoogste volume. De bestuurder van de VW Golf zat blijkbaar op iemand te wachtten en doodde de tijd met het luisteren naar agressieve rapmuziek.

Ik voelde fysieke schrik op het eerste moment, al snel gevolgd door stress en groeiende irritatie. Na een paar minuten hield ik het niet meer uit en stapte op hem af om te vragen of de ‘muziek’ zachter kon. Toen was het zíjn beurt om geïrriteerd te zijn en de muziek bleef hard…..

Het is overal lawaaierig in dit kleine dichtbevolkte landje. Zeventien miljoen mensen op een kluitje en ze willen allemaal léven. En dat kan in onze technocratische en gemechaniseerde era blijkbaar niet zonder geluid te maken, veel geluid. 

Onze buurman is naar een verzorgingshuis gegaan en zijn voormalige stulpje wordt in opdracht van de woningbouwvereniging opgeknapt voor de volgende huurder. Een operatie die met veel geluid van hakken en boren gepaard gaat. Mijn vrouw heeft als gevolg daarvan gisteren bijna de hele dag oordoppen in gehad omdat de herrie anders niet te harden was….toen ik thuiskwam uit mijn werk trof ik haar gestrest aan in onze woning.
En op mijn werkplek zijn het machines als ploegfrees, shovel en bosmaaier die regelmatig mijn arbeidsvreugde vergallen. Vooral de dreunende diesel van de ploegfrees zorgt voor veel te veel decibellen. En dan is het rennen naar de schuur om gehoorbeschermers te halen, iets waar je niet gelijk aan denkt bij werken op een kwekerij!

En als wij hier achter ons Zoetermeerse huisje van de zon zitten te genieten is er altijd wel een buurtbewoner die juist op dát eigenste moment gaat schuren, hameren, timmeren of met een motorheggenschaar in de weer gaat. Alsof de duvel ermee speelt!
Of de pakketbezorger van PostNL parkeert zijn witte bus pal achter onze schutting en gaat vervolgens tien minuten zitten bellen in de cabine met draaiende motor, ook zoiets…

Klagen, verhaal halen bij de boosdoener helpt soms maar lang niet altijd. En je ziet er vaak tegenop om naar de herrieschopper toe te gaan, want je weet nooit hoe hij of zij zal reageren op jouw verzoek om stilte. Er is altijd een kans dat de andere partij boos wordt en dat dit zich vertaalt in agressie – verbaal of erger….dus dan blijf je maar zitten en zing je het uit. En de stress wordt opgekropt.

Maar vanavond om acht uur is het twee minuten stil. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van WOII. We kunnen blijkbaar alleen stil zijn als daar een speciale reden voor is….:-( 

Advertenties

Een gedachte over “Overal herrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s