Vergankelijkheid bij de kringloop


kringloop

Kringloopwinkels ademen met hun spullen van vroeger de geest van vroeger, van mensen die overleden zijn en huishoudens die niet meer bestaan. Van schrijvers die in de mist van de tijd verdwenen zijn en artiesten die hun gitaar allang aan de wilgen gehangen hebben omdat de reuma in hun handen het bespelen ervan fysiek onmogelijk maakt.
Van ‘Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’ – de eindigheid van alles, de vergankelijkheid, het holle van al onze druktemakerij, van al het werken en zwoegen, van het streven naar naam en faam.

Mijn vrouw en ik hadden een vrije middag, een periode zonder werk en andere verplichtingen, iets dat betrekkelijk zeldzaam is. Zullen we wat gaan doen vanmiddag, vroeg ze en ik stemde toe. Het werd een kringloopwinkel bij ons in de buurt, we waren er al eens eerder geweest. De toegang is gratis, het kijken kost niets en je bent er toch even uit.

Maar ik had beter níet kunnen gaan. Ik dwaalde door die winkel en voelde me ontheemd en leeg. Ik trof elpees met vergeelde hoezen aan, cd’s van lang vergeten eendagsvliegen, vermoeid ogende boeken, een fauteuil waarop iemand anders zijn dagen gesleten had, rommelig glaswerk, huishoudelijke apparaten die eigenlijk nergens meer toe dienden, computers die draaiden op Windows XP, oude radio’s, oud speelgoed.

Wat ben je stil, zei ze op de terugweg in de auto, is er iets? Maar over sommige dingen kun je niet praten, ze zijn te persoonlijk of te moeilijk uit te leggen, dus ik beperkte me tot een ontkennend antwoord. Maar zo’n ervaring tekent wél je dag. En raakt aan je bestaan. Ashes to ashes, dust to dust.
We zijn stof, allemaal.

 

ashes to ashes
Een beetje hoop, want hoop doet leven….
Advertenties

2 gedachtes over “Vergankelijkheid bij de kringloop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s