Homeless Jesus


Homeless-Jesus 2

Een opvallend kunstwerk hier boven: een liggend figuur op een bankje, een dakloze; een zwerver die probeert wat te slapen, gewikkeld in een dekzeil bij gebrek aan iets beters. De foto is genomen voor een kerk in Brugge (B), het is een kunstwerk bij een Godshuis.

De dakloze heeft een bijzonder kenmerk voor wie goed kijkt: er zitten gaten in zijn voeten, alsof iemand er spijkers in geslagen heeft. Inderdaad: de dakloze is Jezus, de man die de Romeinen aan een kruis nagelden, hier afgebeeld als een zwerver, een bezitsloze.

Homeless Jesus is gemaakt door de Canadese beeldhouwer Timothy Schmalz. Het werd voor het eerst geplaatst in Toronto in 2013. Bovenstaand exemplaar is een afgietsel van het origineel. Het kreeg eind vorig jaar een plek voor de Magdalenakerk in Brugge.

Het beeld provoceert en vraagt aandacht voor de pijnlijke realiteit van armoede en uitsluiting in onze rijke Westerse maatschappij. En de verantwoordelijkheid van de kerk daarbij.

In een interview met CNN vertelde de kunstenaar geïnspireerd te zijn door de woorden die Jezus in het evangelie spreekt: ‘Want ik had honger en jullie gaven mij te eten’ (Matt. 25:35).
‘Als we daklozen zien, als we mensen zien die uitgesloten zijn, dan moeten we Jezus zien. Dit kunstwerk visualiseert die gedachte.’

Duidelijk! En zo’n beeld zegt net zoveel (of misschien zelfs meer) dan een lange preek. En het beklijft waarschijnlijk langer dan de woorden van een preek want een mens is vooral een visueel ingesteld wezen.

Advertenties

2 gedachtes over “Homeless Jesus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s