Rusland en de Russen


Voor wie interesse heeft in Rusland en de Russen is Het brilletje van Tsjechov van Michel Krielaars een boek wat ik kan aanbevelen.
De auteur – die vijf jaar als correspondent van NRC-Handelsblad in Moskou woonde – reisde enkele jaren geleden kriskras door Rusland, op zoek naar de plekken waar de schrijver Anton Tsjechov woonde en werkte. In Het brilletje van Tsjechov doet hij verslag van deze reis waarbij de lezer niet alleen veel informatie over Tsjechov krijgt, maar ook over Rusland in het algemeen en de bewoners van dit grote land in het bijzonder.

De Russen zijn een volk wat nooit veel vrijheid heeft gekend. Na eerst onderdrukt te zijn geweest door tsaren en grootgrondbezitters, kwam vervolgens de terreur van het communisme. Waarna Boris Jeltsin er een puinhoop van maakte, opgevolgd door opnieuw een autocratische heerser in de persoon van Vladimir Poetin.
De Russen zijn melancholiek, drankzuchtig en gek op huisdieren. De alom voortwoekerende corruptie wordt veelal gelaten geaccepteerd, men is niet anders gewend. Ondertussen worden de rijken steeds rijker en blijft de gewone man het kind van de rekening.

Het brilletje van Tsjechov is een lezenswaardig boek over een vreemd land, vreemd althans voor ons West-Europeanen. Maar redelijk dichtbij, zo op de grens van Europa en Azië. En nog steeds een grootmacht om rekening mee te houden.

tsjechov

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s