Je bent nergens veilig


Ik zag een tijdje terug een natuurfilm op tv waarin te zien was hoe een boommarter twee eekhoorns te grazen nam. Het was lente, het paartje eekhoorns had de liefde in hun koppie en ze dachten waarschijnlijk veilig te zijn op het uiteinde van een tak hoog in de boom. Maar dat viel dus tegen.

Ik weet dat de natuur soms wreed is, dat wil zeggen: in mijn beleving, naar mijn beperkte menselijke maatstaf. Maar toch wordt ik telkens weer geschokt door dit soort opnamen van roofdier en prooi. Toen ik het zag, dacht ik: je bent als dier echt nergens veilig, zelfs niet in een boom hoog boven de grond. Overal loert gevaar, waar je ook bent, overal zijn roofdieren, kleine en grote – van de buizerd hoog in de lucht tot de sluipwesp beneden op de grond.

En dit geldt niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mensen. Ook in ons bestaan is veiligheid een zeer betrekkelijk iets, een ‘state of being’ die zomaar, op het alleronverwachts, kan worden weggenomen door een roofdier in menselijke gedaante.
Zoals in het geval van Anne Faber die een eindje ging fietsen op een kwade dag. Ze stuurde onderweg nog een selfie naar haar vriend waarop ze een v-teken maakte. De regen deerde haar weinig, maar tegen een man met kwade bedoelingen kon ze niet op. De afloop is bekend, het leven van een jonge vrouw bruut beëindigd.
Vrouwen zijn nergens veilig voor mannen, want mannen hebben meer fysieke kracht, kracht die ze kunnen misbruiken op ieder door hen gewenst moment. Vrouwen zijn weerloos daartegen, tenzij ze een wapen bij zich dragen of een training fysieke weerbaarheid hebben gevolgd.

Het enige wat resteert is een petitie op internet, een eis om meer wettelijke bescherming tegen roofdieren als de moordenaar van Anne Faber. Ik heb hem meteen getekend.

Waar is God in dit soort dingen?? Een (wellicht) goed stuk over de afwezigheid/aanwezigheid van God hieronder, overgenomen van CIP.nl:

God is vaak meer afwezig dan aanwezig

 

Advertenties

2 gedachtes over “Je bent nergens veilig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s