Anders


vooroordelen

Mijn Surinaams-Nederlandse tandarts heeft altijd Surinaams-Nederlandse assistentes. Altijd of bijna altijd. Voor zover ik het zie, natuurlijk.

Of misschien moet ik zeggen: assistentes-met-een-kleurtje, want je weet hun afkomst natuurlijk nooit zeker (‘Pardon mevrouw, bent u toevallig van Surinaams-Nederlandse afkomst?’). Het is een aanname, gebaseerd op wat je weet van de tandarts zelf. Een overhaaste conclusie misschien, maar waarschijnlijk wel een juiste.

Kleur zoekt kleur, afkomst bij afkomst. Autochtoon bij autochtoon, allochtoon idem dito. Zo werkt het. En de autochtone meerderheid drijft dat vaak nog het verste door. En blijkt vaak vol te zitten met vooroordelen:

‘Kijk, hunnie zijn niet slecht hoor, helemaal niet, maar hunnie zijn anders hè, gewoon anders. Hoe zal ik dat nou zeggen, ze zijn niet echt lui hoor, dat niet, maar wel makkelijker. Want heb jij wel eens een Surinamer net zo hard zien werken als een Nederlander? Nee dus. En dan nog die etensluchtjes van ze….maar verder zijn ze niet slecht hoor, helemaal niet, alleen anders.’

En ondertussen zijn we driftig aan het stigmatiseren. En zetten we die anderen in een hoek. En dat kan zomaar de hoek worden waar de klappen vallen. Want zo begon het ook in Duitsland, jaren ’30 vorige eeuw, met de joden. En die joden waren gewoon mensen met de Duitse nationaliteit, perfect geïntegreerd in de toenmalige samenleving. Maar ja: ze waren anders in de ogen van bepaalde lieden…..

Maar om terug te komen op die tandarts en zijn assistente: ook bij hen leven misschien vooroordelen tegen die anderen, in dit geval de blanke, autochtone Nederlanders. Maar ik vermoed ook pijn, de pijn van een minderheidsgroep in de samenleving. Want minderheden moeten altijd opboksen tegen de vooroordelen van de (vaak luidruchtige) meerderheid. Of het nu om huidskleur, seksuele identiteit, godsdienst of wat dan ook gaat. Want ze zijn anders. En ‘anders’ betekent in dit verband maar al te vaak: vreemd, minder, slechter. Helaas.

 

 

Advertenties

3 gedachtes over “Anders

  1. wiesdebruin

    Onze Marokkaanse tandarts heeft Nederlandse assistentes, onze Marokkaanse mondhygiënist werkt in een praktijk met alleen maar Marokkaanse mensen. Het is bij beiden gezellig, leuke mensen. Zo kan het ook en zou het moeten zijn. Mensen beoordelen op wat ze doen en niet wat ze zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s