Een autistische collega


De afgelopen week heb ik met een autistische jongen gewerkt die door bemiddeling van de GGZ drie dagen bij ons op de kwekerij mocht proeven aan de routine van onkruid wieden/onkruid schoffelen en plantjes uitplanten.

Een lotgenoot dus, iemand met dezelfde rugzak als ik. Ik voelde enige empathie voor hem, iets wat ik normaal gesproken niet ervaar als er ineens een vreemd iemand de kwekerij opkomt met wie ik moet werken. Dan voel ik alleen maar weerzin en angst voor het onbekende en verzet tegen deze onverwachte verstoring van mijn werkritme en werkdag.
Dit neemt overigens niet weg dat het werken met hem me behoorlijk wat energie kostte, dat merkte ik aan mezelf. Maar dat is ook niet zo vreemd natuurlijk voor een autistisch iemand als ik die anders altijd in zijn eentje werkt…

T. zal een jaar of twintig geweest zijn, ik heb niet naar zijn leeftijd gevraagd. Zijn werktempo lag laag, maar hij werkte wel netjes. Samen hebben we zo’n 800 pennisetum-stekken uitgeplant, waarbij ik telkens een gaatje groef en hij het plantje erin zette.
Toen ik een praatje met hem begon over zijn achtergrond bleek hij nogal wat verhalen te hebben over de GGZ en de Leo Kannerschool waarop hij gezeten had. Verhalen van een vrijwel uitsluitend negatieve strekking – over onbegrip, onwetendheid en menselijk falen aan de zijde van onderwijzend personeel en andere begeleiders.
Hij kwam intelligent over bij mij, misschien wel té intelligent voor dit eenvoudige handwerk, maar dat geldt voor mijzelf wellicht ook. En zo zullen er heel wat autisten zijn, vermoed ik, die beneden hun niveau werken.

Volgende week gaat hij op een andere werkplek kijken, bij een andere baas. Hopelijk vindt hij werk wat bij hem past en eindigt hij niet thuis op de bank met een bijstandsuitkering.

Advertenties

Een gedachte over “Een autistische collega

  1. wiesdebruin

    Hopelijk komt die jongen inderdaad goed terecht! Voor iemand met goede hersens moet toch ergens een goede werkplek zijn. Overigens; mooie plant, die Pennisetum. Ik ben er gek op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s