Vleermuizen


vleermuis

 

’s Ochtends heel vroeg als het nog donker is, nóg donker want de dag komt eraan maar is er nog niet, alleen de straatlantaarns verspreiden enig licht – dan jagen de vleermuizen in de straat, ze vliegen parallel aan de gevels van de huizen en boven het plantsoentje tegenover mijn voordeur.

Je hoort ze niet, maar ze zijn er, ineens, om meteen daarna weer op te lossen in het niets. In het donker zie je ze even en daarna weer niet, spookachtige verschijnselen in de lucht, duikend en wervelend, fantomen uit een andere wereld die hier, nu, even raakt aan onze wereld.

Want de wereld van deze schepselen is een heel andere dan de onze. Ze wordt geregeerd door onhoorbaar geluid: de ultrasone kreten die de vleermuizen uitstoten in een regelmatige cadans en die terugkaatst van een obstakel of een prooi.
Een universum dat tot leven komt als de mensen slapen. Bevolkt door wezens die geschapen zijn voor de duisternis en de onzichtbaarheid, die het licht en de zon niet beminnen zoals wij, maar die gaan slapen als de zon opkomt. Wezens die leven in een omgekeerde wereld, zó anders dan de onze, zó wonderlijk…..

(Het numineuze: waar de hemel raakt aan de aarde)

Advertenties

Een gedachte over “Vleermuizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s