Tuinklus


Ik moest vanochtend een heg knippen bij een oudere dame in het oude dorp van Zoetermeer. De huizen in deze straat zijn van 1959, da’s alweer een tijd geleden…op een luchtfoto van vlak na de oorlog die ik een tijdje terug zag, is te zien hoe klein Zoetermeer toen nog was. Direct achter de dorpskern begonnen de weilanden; in de verte zie je  rijksweg 12 als een strakke lijn door het landschap lopen. Nadat Zoetermeer aangewezen werd als groeikern, veranderde het dorp snel in een stad. We zitten nu zo rond de 130.000 inwoners…

De vrouw heeft samen met haar echtgenoot het huis nieuw gekocht. Ze is nu weduwe, 86 jaar oud en ‘versleten’ zoals ze zelf zei. Reumatische klachten zorgen voor ongemak en de dokter wil maar steeds bloed laten prikken en doorsturen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, alsof zo’n oude machine nog op te lappen valt…
Haar woning én de straat ogen ook versleten. De Nutricia-fabriek vlakbij zorgt soms voor geluidsoverlast en in de achtertuin stinkt het naar katten en/of kippen – een onaangename geur.

De ligusterheg is in anderhalf uur geknipt. Takjes en blad gaan in de groene bak, opgeruimd staat netjes. De dame is tevreden over mijn werk, hetgeen mij ook tevreden stemt. Want een mens zijn zelfrespect hangt in belangrijke mate samen met wat anderen van hem en zijn prestaties vinden, zo is het gewoon. Het is lastig om je zelfrespect te bewaren als anderen geen respect tonen.

van goghstraat zoetermeer
Mijn ‘tuinklusbuurtje’ van vanochtend. De Nutriciafabriek ligt hier direct achter.
Advertenties

3 gedachtes over “Tuinklus

    1. Ja, je wordt ouder! Gelukkig heb je tegenwoordig klussendiensten die oudere mensen voor een redelijk bedrag verder helpen. Ik heb deze klus voor Klusup gedaan, dat is zo’n klussendienst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s