De duizelingwekkende jaren


philipp-blom

 

  1. De geschiedenis herhaalt zich.
  2. Wie het verleden kent, zal het heden beter begrijpen.
  3. Wie het verleden ontkent, is gedoemd het te herhalen.

Drie uitspraken over vroeger, over het verleden en het belang van geschiedschrijving. Wij mensen zijn  kort van memorie en geneigd de fouten van anderen in het verleden te herhalen – omdat we vaak niks geleerd hebben, omdat onze kennis over vroeger tekort schiet.

Over het verleden gesproken: ik heb net het boek De duizelingwekkende jaren van de Duitse auteur Philipp Blom gelezen. Het behandelt de jaren 1900-1914 in 15 hoofdstukken, voor elk jaar een hoofdstuk.
Het is een heel belangrijk boek, een standaardwerk over deze periode voorafgaande aan twee wereldoorlogen.

Industrialisatie, elektrisch licht, kolonisatie, de opkomst van Duitsland als machtsfactor in Europa, het graven in de menselijke ziel door Sigmund Freud, ontkerkelijking, massaconsumptie, vrije dagen en vakanties, snelle auto’s, – schepen en -treinen, het denken in superieure en inferieure rassen, de macht van de media als katalysator van hypes en waandenkbeelden, moderne kunst – en veel meer.

En ja, veel dingen die nu gemeengoed zijn en onderdeel van onze moderne maatschappij, waren er toen, meer dan 100 jaar geleden, ook al. Door twee wereldoorlogen en een periode van opbouw erna weliswaar vertraagd, maar het was er al!

De duizelingwekkende jaren is een uiterst leerzaam en goed boek voor wie de tijd wil begrijpen. Dat de auteur zich soms verliest in zijn beschrijvingen van bepaalde zaken en zich nog al eens te buiten gaat aan moeilijk proza, doet daar niets aan af.

Philipp Blom – De duizelingwekkende jaren. De Bezige Bij, Amsterdam.  560 blz. inclusief noten, bibliografie en register. Met kleurenkatern en een aantal zwart-wit illustraties.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s