Oorlogskranten


oorlogskrant

Ik kocht zaterdag een exemplaar van de Oorlogskranten, een wekelijks verschijnende overdruk van Nederlandse dagbladen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het was editie nummer 2, met drie kranten uit de eerste dagen van de oorlog, waaronder bovenstaand exemplaar van Het Nieuws van den Dag.
Leger weert zich heldhaftig, meldt de krant, maar de Duitschers staan al in Rotterdam en de regering is gevlucht naar elders.
Een goede lezer weet dan dat de zaak er slecht voorstaat….

De twee andere kranten, Het Vaderland en het Algemeen Handelsblad ademen echter een optimistischer geest.
Fransche en Engelsche strijdkrachten in ons land, meldt Het Vaderland en: Onze grenstroepen volbrachten moedig hun taak.
Het Algemeen Handelsblad toont foto’s van een neergestort Duits vliegtuig (‘Onze luchtafweer toont zich paraat‘).  En Duitse parachutisten zijn in grooten getale vernietigd. 

Alles komt goed, lijken de twee kranten te willen zeggen. Met de wetenschap achteraf dat enkele dagen later alles afgelopen was en Nederland moest capituleren, doet dit aan als propaganda. Niet de schuld van de kranten waarschijnlijk – die moesten het doen met de gebrekkige informatie van de Nederlandse overheid, maar wel pijnlijk voor al die Nederlanders die hun hoop op een goede afloop in rook zagen opgaan, de rook van de brandende puinhopen van Rotterdam…

Op de achterpagina van Het Vaderland komt alles samen in een overlijdensadvertentie:

Heden sneuvelde, strijdende
voor zijn Vaderland, onze lieve
Echtgenoot, Vader, Zoon,
Broeder en Behuwdbroeder,

ADRIAAN ADOLF SCHWING,
Kapitein der Jagers

in den ouderdom van 46 jaar.

Een ‘samenvatting’ van al het nieuws op de voorpagina’s, een verklaring van wat oorlog werkelijk inhoudt: groot leed in een familie, een mensenleven weggerukt.

Verder in de Oorlogskranten:

Het Algemeen Handelsblad ruimt ondanks de oorlog een hele pagina in voor de Cinema. ‘Gullivers Reizen’, een tekenfilm naar het beroemde boek van Jonathan Swift, draait in Tuschinski in Amsterdam. De recensie rept over een satire tegen den oorlog. Waarmee de oorlog ook op deze pagina een plaats krijgt…

De ‘gasdruk’ wordt verminderd tijdens luchtaanvallen, meldt het Nieuws van den Dag. Dus even controleren of de waakvlam brandt voordat men een gastoestel gebruikt, adviseert de krant.

En Amsterdamse kleermakers worden vervolgd omdat ze vullingstof voor legerkleding verduisterd hebben. In het licht van de tijd een serieus misdrijf…

Over licht gesproken: de bewoners van Den Haag ( en vermoedelijk ook andere steden) moeten hun ramen verduisteren.  Er geldt ook een avondklok vanaf acht uur…

En in Rotterdam heeft de burgemeester een ‘tapverbod’ afgekondigd. Er mogen geen alcoholische dranken geschonken of geleverd worden voor de duur van de oorlog.

Dat Winston Churchill net benoemd is tot premier van Engeland, is in verschillende kranten te lezen. De man dien Hitler het meest vreest, meldt Het Nieuws van den Dag. Geen onterechte vrees, zo zou al spoedig blijken.

Al met al een tamelijk leerzame ‘Journey back in time’ die Oorlogskranten…

De Oorlogkranten

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Oorlogskranten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s