De NamenSALOMON GOMPEL

Geboren 2 april 1882 te Rotterdam
Vermoord op 9 april 1943 te Sobibor


** Meer dan 70 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog en de gruwel van de Holocaust, komt er in Amsterdam een Namenmonument voor alle ruim 102.000 Nederlandse Joden die in de concentratiekampen gebleven zijn.

De namen. Je denkt onwillekeurig: waarom moest het 70 jaar duren voordat zo’n monument er kwam? Hoe kun je de slachtoffers van de nazi’s beter gedenken dan door hun namen te vermelden op een monument, op een plek die openbaar toegankelijk is voor iedereen?
De mensen die de gaskamers ingingen, hadden/hebben allemaal een naam. Ze stierven een vaak naamloze dood, maar worden – met de bouw van het monument – op een geestelijke manier weer terug in het leven geroepen. Ze zijn niet vergeten, want hun namen staan straks op dat monument.

Het monument wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het publiek de mogelijkheid te geven namen te adopteren. Op de website van het namenmonument heb je de mogelijkheid om zelf een naam uit te kiezen of om de computer dit te laten doen. Ik koos voor de laatste optie, waarna bovenstaande naam  eruit rolde, de naam van een medemens wiens leven voortijdig beëindigd werd in het concentratiekamp Sobibor

Een link naar de adoptiepagina op de website van het monument: Adopteer een naam

namenmonument

Artist impression van het Holocaust Namenmonument

Advertenties

Een gedachte over “De Namen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s