Citaat


Het is eigenlijk vrij simpel. De Bijbel is vrij gemakkelijk te begrijpen. Maar wij christenen zijn een stelletje frauderende zwendelaars. We doen alsof we niet in staat zijn het te begrijpen, omdat we beseffen dat zodra we het begrijpen we ook verplicht zijn om ernaar te handelen.
Neem elk willekeurig woord uit het Nieuwe Testament en vergeet alles behalve je voornemen om er ook echt naar te handelen. Mijn God, zul je zeggen, als ik dat echt gaan doen dan is mijn hele leven geruïneerd. Hoe kom ik dan ooit verder in de wereld?
Hierin ligt de echte waarheid van de christelijke ‘geleerdheid’. Geleerdheid is de wonderbaarlijke uitvinding van de kerk om zichzelf te verdedigen tegen de Bijbel. Om zeker te zijn dat we door kunnen gaan met goede christenen te zijn zonder dat de Bijbel te dichtbij komt. O, onbetaalbare geleerdheid, wat zouden we zonder jou moeten?
Vreselijk is het om in handen te vallen van de levende God. Ja, het is zelfs vreselijk om alleen met het Nieuwe Testament gelaten te worden.

Sören Kierkegaard, Deens filosoof en theoloog (1813-1855)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s