Een door-en-door christelijk boek


marlynne robinson

De roman ‘Thuis’ van Marilynne Robinson speelt zich af in een Amerikaans stadje, eind jaren ’50 – begin jaren ’60 van de vorige eeuw. Godsgeloof en een bijbehorende levenswandel spelen een nog overheersende rol.

Glory Boughton, de dochter van een emeritus-predikant, keert terug naar haar ouderlijk huis om voor haar vader, die weduwnaar is, te zorgen. In het huis is weinig veranderd sinds ze de deur uitging en alles herinnert er aan vroeger, toen zij de jongste dochter was van een groot gezin en het jongste zusje van haar broers.
Eén van die broers, Jack, was altijd het zorgenkind en zwarte schaap van de familie. Nadat deze Jack twintig jaar niets van zich heeft laten horen, komt er enige tijd na de thuiskomst van Glory een brief van hem. Hij leeft en komt naar huis om zijn oude vader te zien, die er natuurlijk naar uitziet om zijn verloren gewaande zoon in de armen te sluiten.

Het boek beschrijft de periode dat Jack thuis verblijft, gezien door de ogen van Glory. Er is spanning tussen haar en Jack, want het verleden en alles wat er toen gebeurd is, laat zich niet verdringen door het heden. En dan is de oude predikant nog, die niets liever wil dan dat Jack tot inkeer komt en een nieuwe start maakt, maar dat gaat niet, want Jack blijft Jack….

Het Bijbelse thema van de verloren zoon is een rode draad door het boek, maar anders dan de verloren zoon uit de gelijkenis van Jezus is er bij Jack wel spijt over het verleden, maar geen verandering ten goede, geen nieuw begin.
Andere lijnen in de roman zijn de kracht van het verleden (in de vorm van jeugdherinneringen) en de soms moeizame relatie tussen bloedverwanten – broer, zus, vader.

Voor wie een ‘spannend’ boek zoekt waarin veel gebeurt, is ‘Thuis’ geen aanrader. Er gebeurt namelijk weinig in het boek, het kabbelt nogal voort en de schrijfster gebruikt vaak complexe formuleringen waardoor de tekst niet makkelijk te verteren is.
Het is echter wél een door-en-door christelijk boek, écht christelijk en zeer authentiek,  en die zijn dun gezaaid in onze dagen. Daarom is deze roman toch een aanrader voor wie de tijd neemt en het geduld heeft om tot de kern door te dringen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s