Net uit: Mexicaanse sneeuw van Karin Anema


Mexicaanse sneeuw

De Nederlandse schrijfster Karin Anema reisde in 1999 en 2000 naar de westelijke Sierra Madre in Mexico om daar de Tarahumara te ontmoeten, een indianenstam die rond de laatste eeuwwisseling nog geïsoleerd van de rest van de wereld hoog in de bergen woonde, in een koud en vooral ontoegankelijk gebied.

Na enige tijd weet ze het vertrouwen te winnen van verschillende leden van de stam en doet zelfs mee aan één van de periodieke drinkfeesten die een dominant bestanddeel vormen van de plaatselijke cultuur. Tijdens zo’n tesgüino wordt er dagen achter elkaar stevig gedronken van een zelf gebrouwen drank en valt al het andere leven stil. Kinderen worden dan meestal aan hun lot over gelaten, in de kou en zonder eten; beschonken mannen vergrijpen zich in hun roes soms aan vrouwen, een praktijk die tijdens dit soort feesten geaccepteerd wordt.

Na de tesgüino reist de schrijfster met een gids verder de bergen in om andere Tarahumara’s te ontmoeten en meer te weten te komen over de cultuur van deze mensen. Het blijft een worsteling voor de in onze westerse wereld gewortelde Anema om de Tarahumara’s te begrijpen met hun zwijgzaamheid, hun verwaarlozing van kinderen, hun onverschilligheid tegenover fysiek ongemak en lijden. Maar hun strikte afwijzing van geld en bezit en hun ‘erecode’ van delen met elkaar, dwingen ook respect af. Deze worsteling enerzijds en het respect aan de andere kant tekenen het boek en geven het diepgang.

In het laatste hoofdstuk keert de schrijfster na een jaar afwezigheid terug in de Sierra en constateert dan dat er in korte tijd veel veranderd is: bewoners leven inmiddels van het toerisme of zijn naar de grote stad getrokken om werk te zoeken. Geld heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de Tarahumara’s, net als hangsloten op de deuren van de huizen in de bergen.

Mexicaanse sneeuw van Karin Anema is een boeiend boek voor wie geïnteresseerd is in andere culturen en in de leefwereld van natuurvolkeren. Ik kocht het voor een luttel bedrag bij een kringloopwinkel, maar Bol.com heeft het ook.

Advertenties

2 reacties op ‘Net uit: Mexicaanse sneeuw van Karin Anema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s