Het puttertje


…enfin, het is weer maandag en dan moet er gewerkt worden.
Ja, dat schijnt zo te horen, dat je na de rustdag de draad weer oppakt – de rug krommen, zweet op het voorhoofd, inspanning, sleur. Moe na het middageten en dan toch nog moeten doorgaan tot vier uur….

Dat allemaal en meer. Het zal hoe dan ook wel weer vrijdag worden.

Ik zag twee puttertjes vanochtend bij het uitlaten van de honden. Daar wordt je even blij van. De putter of distelvink heeft een mooi rood koppie en een gele streep over de vleugels. Carel Fabritius schilderde hem en Donna Tartt won dit jaar de Pulitzerprijs met haar boek dat de naam van dit vogeltje draagt.

Ja, waar zouden we zijn zonder de vogels in onze tuinen en parken? Ze zijn de sjeu op ons bestaan, een streep licht in onze duisternis.

Hieronder een afbeelding van Fabritius’ schilderij en wat info, overgenomen van de website van het Mauritshuis, dat ‘Het puttertje’ in haar bezit heeft:

puttertje

Een distelvink zit, met een ketting aan zijn pootje, op zijn voederbakje. Distelvinken waren populair als huisdier, omdat je ze kon leren zelf met een miniatuuremmertje water uit een bakje putten. Vandaar dat ze puttertjes worden genoemd.

Dit is één van de weinige werken van Fabritius, die bekend zijn. Hij schilderde het puttertje met duidelijk zichtbare penseelstreken. De vleugel gaf hij aan met dikke gele verf, waar hij met de achterkant van zijn penseel een kras in zette.

Advertenties

2 reacties op ‘Het puttertje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s