Ecohaag


P1040679

Ik ben een Ecohaag aan het planten op mijn volkstuin – tussen de buien door, in kletsnatte kleigrond. Op hoop dat straks in de lente het weer verbeterd, de grond opdroogt en de planten kunnen gaan groeien.

De Ecohaag – ook wel Zeeuwse Haag genoemd – bestaat uit verschillende soorten wilde heesters die geschikt zijn voor gebruik op kleigrond. Zo’n wilde haag – mits niet te strak gesnoeid – biedt nestgelegenheid en bescherming aan vogels. Ze wordt geleverd door een bedrijf uit Boskoop, Jan den Hartog tuinplanten.
Mijn Ecohaag bestaat vooral uit besdragers, zoals meidoorn, sleedoorn, vlier, krent, appelbes en Gelderse roos. De bessen zijn voedsel voor de vogels in najaar en winter.

De planten zijn ongeveer 100 cm hoog en worden tegen betaling thuis afgeleverd. Bestellen kan via bovenvermelde link. En hieronder meer informatie, afkomstig van de website van Jan den Hartog.


De ecoHaag is een nieuw product van Bomenzoeker.nl wat gebaseerd is op de zeeuwse haag. De ecoHaag heeft door het gebruik van verschillende planten een bonte en fraaie bloeiwijze. Daarnaast zorgt de haag voor een veilige en voedzame plaats voor kleine vogels. Dus een duurzame en ecologische erfafscheiding geschikt voor landerijen, maar ook ruime tuinen.

De ecoHaag pakketten zijn vanaf oktober 2014 weer verkrijgbaar. U kunt uiteraard zelf uw zeeuwse haag samenstellen met potplanten uit onze webwinkel.

ecoHaagDe basis van de ecoHaag bestaat uit Meidoorn, aagevuld met andere soorten struiken, waaronder Hondsroos, Egelantier, Vlier, Braam, Sleedoorn, Veldesdoorn, Liguster, etc. De haag is essentieel voor een goede leefomgeving van vogels, de scherpe takken zorgen voor bescherming tegen katten en roofvogels, de bessen en vruchten zijn belangrijk als wintervoedsel, daarnaast zorgt de haag voor nestgelegenheid.

Bekijk hier een overzicht van planten voor een zeeuwse haag.

ECOHAAG PAKKETTEN

Via onze webwinkel kunt u speciale pakketten bestellen, waarmee u uw eigen ecoHaag kunt aanplanten. De pakketten zijn er in diverse samenstellingen.

De ecoHaag® Basis staat het dichtst bij de oorspronkelijke Zeeuwse Haag. De ecoHaag® Bloei bevat meer uitbundig bloeiende struiken. In de ecoHaag® Stevig zijn meer robuustere struiken gebruikt die minder bloeien en vrucht geven. De ecoHaag® Vrucht bevat meer vruchtdragende (bessen) struiken, dus extra wintervoedsel voor vogels. De ecoHaag® Scherp heeft ten opzichte van de Basis alleen maar scherpe struiken, zodat deze gebruikt kan worden als ondoordringbare haag. U kunt ook de pakketten naar eigen inzicht combineren tot één haag.

 

Hieronder een voorbeeld van een bestaande Zeeuwse haag zoals deze veel voorkomt op de Zeeuwse eilanden. Bij deze haag is alleen de zijkant regelmatig gesnoeid, in een kleine tuin kunt u uiteraard de haag in zijn geheel snoeien en kort houden.

Zeeuwse haag

2 gedachtes over “Ecohaag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s