Leesfragment


de wegen van de wereld.jpg2

De Wegen van de Wereld van Nicolas Bouvier is een van de beste boeken die ik de laatste tijd gelezen heb. Het is het verhaal van twee Zwitsers – de schrijver en een vriend – die in 1953/54 via Turkije en Iran naar Afghanistan reizen in een tweedehands Fiat Topolino.

Zomer 1954: ergens in Iran vlak voor een berg begeeft de auto het. Ze krijgen een lift van een aftandse vrachtwagen en installeren zich boven op de lading. De truck ploetert moeizaam omhoog en weet de top te bereiken, maar daarna gaat alles mis: 

Bij het begin van de afdaling begaven de remmen van de vrachtwagen het met een luide knal. (Dat krijg je ervan als je water bij de remvloeistof doet.) We reden al te snel om nog uit de auto te kunnen springen, en de wind striemde ons in het gezicht. Er klonk gevloek uit de cabine, onmiddelijk gevolgd door het geknars van het tandwiel van de derde versnelling dat het begaf en de korte knal van de handrem, die hetzelfde deed. De monteur zette de claxon vast en boog zich uit het raam om ‘opzij, opzij’ te schreeuwen. Voor ons spatten twee groepen Kaoli (een nomadische stam in Iran – JJK) als overrijpe granaatappels uit elkaar. We passeerden in volle vaart zonder dat iemand werd geraakt en namen rakelings de eerste bocht.

Er volgde een recht stuk dat min of meer vrij was, en nog een bocht verborgen achter de berg. De vrachtwagen bleef vaart meerderen. Ik zei bij mezelf: voorbij die bocht begint de vlakte, ik weet het zeker…onze reis mag zo niet eindigen.
Maar nee, geen vlakte, en dertig meter voor ons zag de weg zwart van de schapen, vrouwen en kinderen. Een tornado van lompen, vervloekingen, rinkelende bellen, kamelen in angstige galop, een explosie van gevogelte, kreten, kleuren, die naar de kant van de weg schoten. Maar niet snel genoeg. De chauffeur keek naar ons op, maakte een machteloos gebaar en trok zijn hoofd terug. Ervan overtuigd dat dit het einde was drukten we elkaar de hand en trokken onze helmen over de ogen, waarna de chauffeur de truck op wonderbaarlijk behendige wijze tegen de bergwand tot stilstand bracht. Schok, gevolgd door een stilte waarin nog het hysterische gesnik van een meisje naklonk… 

Goed geschreven en met veel kleurrijke details – je ziet het voor je ogen gebeuren!

 

Advertenties

Een reactie op “Leesfragment

  1. Het stukje dat je overnam is inderdaad genoeg om het voor je te zien. Lijkt me een boeiend boek! Ik zal eens kijken in de bieb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s