Eilandmanie


Boudewijn Buch

Ik kocht tijdens mijn vakantie op Terschelling bij de Boekenboer* aldaar een pocketboek van wijlen Boudewijn Büch. Het heet “Eenzaam” en is deel 2 van de serie Eilanden.

De titel slaat niet alleen op de personen die Büch beschrijft – zoals Alexander Selkirk die model stond voor de romanfiguur Robinson Crusoe – maar eigenlijk ook op de schrijver zelf.
Een man bezeten door eilanden en alles in het werk stellend om die soms kleine, door de wind geteisterde stukjes land in verafgelegen oceanen te bezoeken.
En constant op jacht naar boeken over diezelfde eilanden. Als een kind zo blij als hij met behulp van die boeken en andere bronnen volmaakt onbelangrijke, triviale details over die vlekjes op de wereldkaart aan de vergetelheid weet te ontrukken.
Eenzaam, denk ik. Op de vlucht misschien – voor de alledaagse saaiheid van een gewoon, burgerlijk bestaan.

Triest ook, vooral met het oog op zijn vroegtijdig overlijden, nu al weer een aantal jaren geleden. Boudewijn Büch was een verzamelaar – van boeken, zinloze feitjes en parafernalia van een Duitse 19e eeuwse dichter en toneelschrijver. Maar een verzameling kun je niet meenemen als je sterft, je moet dan alles achterlaten.
Triest.

* de Boekenboer is een winkel in tweedehands boeken, gevestigd in een oude boerderij op Terschelling

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s