Moord op zondag


discovery id

Op zondagmiddag kijk ik nogal eens naar Discovery ID, een themakanaal van Discovery Channel.
Volgens de wervende tekst op de Nederlandstalige website van Discovery ID vertelt de zender ‘de waargebeurde verhalen over waar mensen toe in staat zijn als ze tot het uiterste worden gedreven. Spraakmakende moordzaken, vermissingen en ‘crimes passionelles’ worden tot op de bodem uitgezocht. Bij ID zie je waar extreme gevallen van lust, wraak, hebzucht en jaloezie in kunnen uitmonden.’
Einde citaat.

Moord op zondag. Om de tijd te doden. En omdat de duistere kant van de mens me altijd fascineert.
En het is boeiend om te zien hoe rechercheurs er met behulp van de moderne techniek in slagen de dader van een gruwelijk misdrijf op te sporen.
En het is bevredigend als de gerechtigheid uiteindelijk zegeviert over de misdaad.
En de slachtoffers blijven niet langer anoniem, maar krijgen een identiteit, ze leven postuum voort.

Daarom. En verder is er toch niks anders op tv. En je bent op een gegeven moment moe van het lezen en hebt nergens anders zin in. Ook daarom.

Oh, die verloren uren, die verloren dagen! De tijd doden in plaats van de tijd vieren. De gebrokenheid van dit leven ervaren door verveling te ervaren – en door te kijken naar tv-programma’s over de duistere kant de menselijke psyche. In den beginne doodde Kaïn zijn broer Abel en dat moorden is sindsdien nooit opgehouden.

Maar gelukkig heeft God een verlangen naar gerechtigheid in ons hart gelegd. En de overheid heeft het primaat om het kwaad te beteugelen en maakt daarvoor gebruik van een justitieel apparaat. En dat zorgt ervoor dat de bedrijvers van kwaad opgespoord en bestraft worden.

Helaas blijven echter ook veel moordzaken onopgelost en komt lang niet al het boze aan het licht. Zo kunnen de daders van huiselijk geweld soms ongestraft doorgaan met het terroriseren van hun huisgenoten, zonder daarvoor bestraft te worden. Spijtig genoeg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s