Kleine vos


 

Kleine vos op vlinderstruik, 1 augustus 2014
Kleine vos op vlinderstruik, 1 augustus 2014

 

De kleine vos is een vlinder die nog vrij algemeen voorkomt, in tegenstelling tot veel andere soorten. Want de natuur verschraalt – het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw, de intensieve veeteelt, het verdwijnen van leefgebieden van dieren en planten ten gunste van bebouwing, het drukke autoverkeer, de recreatie: het zorgt er allemaal voor dat soorten verdwijnen.

Weidevogels zie je bijna niet meer en in bos en park zie en hoor je alleen nog maar enkele algemene soorten zangvogels. En helaas geldt datzelfde ook voor de vlinders.

Maar ik blijf proberen om positief te denken en om het kleine te waarderen. En zo’n kleine vos op de bloem van de vlinderstruik in mijn tuin op een warme zomerdag blijft gewoon mooi.
Deze soort is herkenbaar aan de oranje-bruine kleur en aan die verticale zwarte strepen aan de bovenkant van de vleugels (‘zebrapad’). En ook aan de kleine blauwe vlekjes langs de zij- en onderkant van de vleugels.

Mooi, zo’n vlinder.

Een dag na het plaatsen van dit blogbericht bezocht een atalanta dezelfde vlinderstruik. Ik slaagde er niet in een echt mooie foto van hem of haar te maken, maar onderstaand kiekje is beter dan niets:

Atalanta op vlinderstruik 2 augustus 2014
Atalanta op vlinderstruik 2 augustus 2014
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s