Microkosmos


P1020013Een close-up van de stam van een boom in het Westerpark, begroeid met verschillende soorten mos, waaronder tenminste twee soorten korstmos.

Een korstmos is een samenwerkingsverband tussen een schimmel en een alg. De onderstaande tekst die ik overgenomen heb van Wikipedia, vertelt in heldere bewoordingen welk voordeel beide organismen van de samenwerking hebben:

De schimmel, die dus ook de grove vorm van het korstmos bepaalt, omgeeft de algen. De algen verzorgen de fotosynthese, en produceren daarbij in plaats van de suiker die normaal gesproken wordt geproduceerd, speciale suikeralcoholen die door de schimmel kunnen worden gebruikt.

De algen hebben ook voordeel van de schimmel:

  • De schimmel houdt water vast, dat afkomstig is uit de lucht (regen), zodat de algen deze stof kunnen gebruiken voor de fotosynthese.
  • De schimmel scheidt zuren uit, dat helpt bij het opnemen van mineralen voor de algen.
  • De schimmel ligt over de algen of blauwwieren heen en biedt daarom bescherming tegen intensief zonlicht. Het is een schaduw voor de algen.
  • Sommige schimmels zijn giftig en beschermen daarmee de algen of blauwwieren tegen vraat.

Slim geregeld op deze manier, wat zit de natuur toch mooi in elkaar! En zo’n stukje stam op de foto is dus een microkosmos van verschillende levende wezens. En dat op minder dan 1 vierkante meter!

Advertenties

2 reacties op ‘Microkosmos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s