De man die bomen plantte


de man die bomen plantteEr was eens een boer die, nadat zijn geliefden hem ontvallen waren, zijn boerderij van de hand deed en de bergen introk. Hij hield daar wat schapen en woonde in een sober ingerichte hut.

En daar in de eenzaamheid van de bergen hield hij zich de rest van zijn leven bezig met het planten van bomen. Hij verzamelde eikels en selecteerde de beste daarvan. Die eikels stopte hij in de grond, in de kale, geërodeerde berggrond.
Grond die vroeger begroeid was geweest met bomen en allerlei gewassen, maar door overbegrazing kaal en onvruchtbaar geworden. De grond droogde uit en waaide weg op de wind, en de mensen die er leefden verlieten hun dorpen en trokken weg –

– totdat de man kwam en zijn eikels plantte. Jaar in, jaar uit, tienduizenden eikels, geduldig, elke dag opnieuw, in weer en wind. En eikenboompjes sproten op en bedekten de kale berghellingen met een groen waas. En ondanks dat een deel van de bomen werden opgegeten door dieren bleven er genoeg over die opgroeiden en groter werden, steeds groter. En het groene waas werd een bos en het bos werd een woud.

En de man ging verder. Hij kweekte beukenbomen op en plantte ze in het woud. En de bomen groeiden, ze hielden regenwater vast en de eens drooggevallen beekbeddingen werden opnieuw gevuld met water. En het woud zorgde voor een ander klimaat: de wind die tot dan toe onbarmhartig over de hellingen woei, werd nu gefilterd door de bomen en veranderde in een zachte bries, een aangenaam windje.

En de mensen kwamen terug. De verlaten dorpen werden weer bewoond, de verwaarloosde huizen opgeknapt.
Nieuw leven en een nieuw begin – en dat alles dankzij één man, één mens die niets anders deed dan eikels in de grond stoppen, onverstoorbaar, jaar in, jaar uit, tegenslagen en de negatieve mening van anderen daarbij voor lief nemend. Eén man….

N.a.v. De man die bomen plantte, Jean Giono – Uitgeverij Jan van Arkel, 1988

Advertenties

Een reactie op “De man die bomen plantte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s