Alles stroomt (2)


nomaden

Alles stroomt. Alles leeft. Alles beweegt. Alles verandert.

De dag gaat over in de nacht, de nacht maakt plaats voor de dag. Na de winter komt de lente, gevolgd door de zomer. De herfst neemt het over en daarna wordt het opnieuw winter. Een cyclus die nooit ophoudt.

Een boom komt in het voorjaar in blad, het blad is eerst frisgroen maar in de zomer verdiept de kleur zich om in de herfst verder te verkleuren, waarna het uiteindelijk afvalt. In de winter lijkt de boom dood, maar het leven vernieuwd zich als de temperaturen gaan stijgen en de dagen lengen.

Een mens wordt geboren als zuigeling, kwetsbaar en teer. De zuigeling groeit op tot kind, het kind wordt volwassen. De volwassene verandert – grijze haren en lichaamsgebreken nemen geleidelijk de plek in van jeugdige kracht en frisheid. Onomkeerbare veranderingen, uiteindelijk leidende tot de dood. En daarna wachten op nieuw leven, wachtend in het graf, op een wedergeboorte waarbij de mens vernieuwd wordt zoals een boom na de winter.

Alles stroomt, alles verandert, van nature. Maar soms probeert de mens op een onnatuurlijke manier verandering te bewerkstelligen. Want de jacht van een mens naar geluk en genot leidt vaak tot verandering die niet blijvend is en uiteindelijk alleen maar voor onrust en ongeluk zorgt. Het ongebreideld consumeren, het bevredigen van behoeftes die geen echte, werkelijke behoeftes zijn, gaan tegen de stroom in en werken niet mee.

En velen proberen de natuurlijke stroming in een mensenleven tot stilstand te brengen door zich te settelen op een plek. Maar deze stilstand is vaak achteruitgang en stilstaan water bederft en gaat stinken. Te lang op één plek blijven is vaak verkeerd. Altijd hetzelfde werk, hetzelfde huis, dezelfde gezichten, dezelfde uitzichten gaat tegen staan. Een verandering van woon- of werkplek leidt tot vernieuwing, tot vreugde, nieuwe inzichten en een nieuw leven.

En zo bezien is het nomadische leven van herdersstammen vroeger en nu misschien zo slecht nog niet. De veeherder verandert steeds van plaats, want hij volgt zijn kudde naar graziger weiden en vers drinkwater. Hij hecht zich niet aan een plaats, want vroeg of laat verlaat hij die plek weer. Hij hecht zich niet aan een huis, want hij woont in een tent. En bezittingen heeft hij nauwelijks – wat kookgerei, voedsel en warme kleding, want meer heb je niet nodig en meer kun je ook niet meenemen als je verder trekt.

Een nomade beweegt en verandert mee met de veranderingen om hem heen. Hij volgt de stroom….

Advertenties

2 reacties op ‘Alles stroomt (2)

  1. Toch kan ergens een tijdje wortelschieten erg prettig zijn. Momenteel wonen Toos en ik 11 jaar in Apeldoorn en we hebben het hier reuze naar ons zin. Kortom, een stabiele situatie kan soms ook veel rust geven. 🙂 Is een beetje afhankelijk van persoonlijke situaties, denk ik.

    Gr. Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s