Herinnering


Dat de tijd alle wonden heelt zoals het gezegde luidt, is helaas niet waar. Was het maar waar! Was het maar zo dat met het verstrijken van de tijd – dagen, weken, maanden of zelfs jaren – de littekens niet langer trekken en de geest geneest.

Nee dus. De pijn wordt misschien minder, maar verdwijnt nooit helemaal. En soms komt het ineens in alle hevigheid terug, als een vuistslag in je gezicht, onverwacht, op een zwak moment.

Het geheugen heeft geen ‘delete’-knop, het geheugen bewaard alles, want daar is het voor gemaakt. En pijn in het heden zorgt er soms voor dat de pijn van het verleden opnieuw herinnerd wordt, alsof het twee communicerende vaten zijn, of twee laden boven elkaar in een kast, die gelijktijdig opengaan – als je aan de ene trekt, schuift de ander mee naar buiten.

Je neemt die herinneringen mee en het blijft een last die soms – even – lichter lijkt te worden en dan weer zwaarder. Een rugzak gevuld met stenen.

Nadat ik bovenstaande woorden genoteerd heb, ga ik naar buiten om op mijn terras nog wat van de namiddagzon te genieten. Een vrouw die op straat voorbij fietst, ziet mij door een opening in de heg en groet vriendelijk. Ik groet terug en besef dat pijn niet altijd het enigste is, dat liefde en vriendelijkheid ook bestaan, als water op een dorstige akker en zuurstof voor de benauwde ziel.  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s