Melancholie


Ostkreuz-2001-01-Melancholie_OKN

Onderstaande definitie heb ik overgenomen van Wikipedia:

‘Melancholie is een gemoedstoestand die neigt naar depressie en zich kenmerkt door een verdrietige kijk op het verleden of een onvervuld verlangen. De naam is afkomstig van het Griekse μέλας (melas: zwart) en χολή (cholè: gal). Zwarte gal is een van de vier humores volgens de leer van Claudius Galenus. Deze sappen zijn slijmbloed, zwarte gal en gele gal. Men spreekt bijgevolg ook wel van zwartgalligheid.’

Wat er voor mij uitspringt in deze definitie zijn de 2 genoemde kenmerken: een verdrietige kijk op het verleden, een onvervuld verlangen. Dit zou voor mij persoonlijk geschreven kunnen zijn, al ben ik gelukkig lang niet altijd melancholisch, somber of hoe je het ook noemen wilt.
Op dit moment trouwens wel en daarom zocht ik via google naar ‘Melancholie’, in de hoop op iets bruikbaars of troostends, een handvat misschien of een laatste strohalm.

Maar alles gaat voorbij, ook melancholische buien. En leve de levenslust en het goede humeur! Een goede dag die volgt op een goede nachtrust, niet verstoord door boze dromen of pijnlijke herinneringen kort na het ontwaken. Geen extreme vermoeidheid die dagen aanhoudt zonder enige verbetering.
Zo’n goede dag dat de zon schijnt en je jezelf voelt leven. Een lange wandeling in het bos met de honden, een goed boek of goede muziek. Moge het spoedig komen.

Advertenties

2 reacties op ‘Melancholie

  1. Mooi geschreven, met een passende afbeelding! Hoe kunnen de getijden en het weer ons be-invloeden! We voelen dat verschillend aan. Zelden heb ik melancholie gevoeld zoals een keer op een rustige nazomeravond, langs de bosrand, op een pad tussen de guldenroedes en de krekels. Meermalen kwam ik opgebeurd en verfrist thuis uit een buiige storm.

    Als onze gedachten het verleden en de toekomst niet willen loslaten, is het heden misschien de beste oplossing. Een lange voet- of fietstocht (misschien door weer en wind) in de natuur. Ogen en oren open. Proberen iets vast te leggen met de camera. Niet wachten op “mooi” weer. Ga! Thuiskomen in de schemer, het licht aan, eten, muziek, en dan een goed boek! “A sound mind in a sound body”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s