Geschiedenis in beeld


Ik heb een oude hobby uit mijn jeugd recent weer opgepakt, namelijk postzegels verzamelen. Een bezigheid voor alleenstaande mannen die op bewolkte zondagmiddagen niks anders te doen hebben.

Bij een uitzoeken van een stapeltje wereldzegels stuitte ik op een aantal postzegels met als opschrift Deutsches Reich. Juist ja: dan hebben we het over die schandelijke periode uit de Duitse geschiedenis waarin de nazi’s het voor het zeggen hadden.

P1010448

Op bovenstaande foto heb ik ze op een bepaalde manier gerangschikt en zie je de geschiedenis langskomen. Bovenaan 4 zegels met het hoofd van Ludwig von Hindenburg, die als president van Duitsland in 1933 Hitler benoemde tot rijkskanselier. Von Hindenburg stierf korte tijd later en het gezicht van Hitler neemt zijn plek in op de postzegels(tweede rij).
Op de derde rij vier zegels met het gezicht van Hitler en een onderschrift dat ik lees als ‘Bohemen en Moravië’, een aanduiding voor het in 1939 door de nazi’s bezette Tsjecho-Slowakije. De Tweede Wereldoorlog is dan niet ver meer. Hitler is als Führer van het Derde Rijk op het toppunt van zijn macht.

Op de onderste rij een zegel van Hitler met als onderschrift ‘Generalgouvernement’. Dat is een andere naam voor Polen, dat korte tijd na Tsjecho-Slowakije door de nazi’s veroverd werd. Het poststempel vermeldt als datum 9 oktober 1942. Duitsland is inmiddels in oorlog met Engeland en Frankrijk. In het Oosten worden de concentratiekampen ingericht en de joden afgemaakt als slachtvee. En dat gebeurd allemaal in voormalig Polen, waar Duitse SS’ers en Wehrmachtsoldaten brieven naar huis sturen, brieven die natuurlijk voldoende gefrankeerd moeten zijn….

De geschiedenis van een dramatische periode in kleine gekleurde papiertjes. Tot lering misschien of ter herinnering aan die vreselijke tijd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s