De haren van Boeddha


De Shwedagonpagode in Yangon, Birma bij avondlicht
De Shwedagonpagode in Yangon, Birma bij avondlicht

 

Op de fotokalender die in mijn keuken hangt, stond laatst een afbeelding van een boeddhistische tempel in Birma. Het gaat om de Shwedagonpagode in Yangon, een door veel pelgrims bezocht heiligdom. De pagode ziet er op de foto schitterend uit met zijn met bladgoud en edelstenen versierde buitenkant. Volgens Wikipedia zijn er 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden edelstenen gebruikt voor de tempel – onwaarschijnlijke aantallen, maar het staat er echt.

Dat moet dan wel een heel speciaal heiligdom zijn, denk je dan. Ligt de Boeddha hier soms zelf begraven of wordt hier een boek bewaard met door hem eigenhandig opgeschreven wijsheden? Of hebben hier gebedsgenezingen plaatsgevonden of andere wonderen?

Nee, wat blijkt: het gaat om iets heel anders, iets heel fysieks:

Haren. In deze pagode worden volgens de overlevering acht hoofdharen van Boeddha bewaard. En dat is blijkbaar genoeg voor zijn volgelingen om zo’n imposante tempel voor te bouwen.

De haren van Boeddha. Een relikwie voor zijn volgelingen, als eens in Europa de overblijfselen van heiligen: een botje van deze man, een flard kleding van die vrouw – halfvergane restanten van levens die bewaard werden in kostbare schrijnen en door goedgelovige vromen werden aangeraakt en aanbeden, in de hoop op hulp, op genezing van allerhande kwaal.
Een geloof waarbij magie een belangrijke rol speelt, de magie van een levenloos voorwerp dat wonderen veroorzaakt, voor wie er in gelooft tenminste. En mensen reizen ook in de 21e eeuw nog steeds af naar een stadje in Frankrijk – Lourdes – omdat daar volgens zeggen eens de heilige maagd is verschenen, een garantie blijkbaar voor bijzondere gebeurtenissen. Da’s ook magie, de magie van een plek, en als zodanig goed vergelijkbaar met die pagode in Birma.

En behalve in ons welvarende Nederland hebben mensen overal ter wereld een God nodig, een hogere macht om hen te bevrijden van armoede, honger en ziekte. En als iemand verkondigd dat de verering van acht hoofdharen genoeg is om in de gunst te komen bij die godheid, dan wordt dat blijkbaar door velen geloofd. Als je leven een dagelijkse strijd om te overleven is, geloof je dit soort dingen misschien makkelijker en voel je jezelf afhankelijk van een hogere macht – of die nu Boeddha, Krishna of Maria heet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s