Storm en overgave


‘The Lord gave it and the Lord took it away’. Dat was de kalme reactie van een man in Oklahoma, toen hij uit zijn stormshelter stapte en de ravage zag die de zware tornado daar gisteren aanrichtte. De camera of het mobieltje waarmee hij blijkbaar zelf de schade filmde, zwenkte van rechts naar links en weer terug. Duidelijk te zien was dat er niets meer overeind stond. Alles kwijt, alles kapot. Huis, huisraad, dierbare bezittingen met een herinnering – alles.

En dan komen die woorden. Berustend, laconiek bijna, alsof de werkelijkheid nog niet helemaal is doorgedrongen. Het is een citaat uit het bijbelboek Job. ‘De Heer heeft gegeven en de Heer heeft genomen’, woorden die duizenden jaren geleden werden uitgesproken door de man Job, als een reactie op groot leed.

Ik zag de man in Oklahoma en zijn statement op het Journaal vanavond en vond het daarna terug op internet, het staat hieronder afgedrukt.

Hoe kun je zo kalm zijn als je alles kwijt bent? Daar is veel geloof voor nodig, of een sterk karakter, of allebei. Ik voel bewondering voor zo iemand, maar ook het besef dat ik hem dit waarschijnlijk niet zo gauw na zal zeggen als tegenslag míj treft.

Advertenties

Een gedachte over “Storm en overgave

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s