Daniël


Ik lees momenteel uit de bijbel het boek van de profeet Daniël. Hoofdstuk 5 vertelt het verhaal van de Babylonische koning Belsassar, die feest viert met zijn hovelingen, raadsheren en edelen. Op een gegeven moment stijgt de wijn hem naar het hoofd en geeft hij opdracht de geroofde bekers en drinkschalen uit de tempel van JHWH te Jeruzalem te laten brengen. Vervolgens gebruiken de koning en de anderen deze voorwerpen bij hun drinkgelag en prijzen daarbij hun eigen goden.

Dan verschijnt er een hand op de muur van de feestzaal die woorden schrijft, woorden die niemand kan lezen. Behalve Daniël, een Joodse man aan het hof van de koning, ‘in wie de geest van God was’, volgens de tekst. Hij vertelt Belsassar dat de woorden aan hem gericht zijn en een veroordeling van zijn daden inhouden. Hij is ‘gewogen en te licht bevonden’ en het koningschap zal van hem afgenomen worden.
Diezelfde nacht sterft Belsassar, de koning van Babel.

Johnny Cash heeft er een lied over geschreven en dat kwam ik toevallig deze week tegen, toen ik een cd van de zanger opzette. Op onderstaand filmpje zingt hij het live, met medewerking van de Carter Family en anderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s