Zestig jaar na de ramp


Het is vandaag zestig geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Zestig jaar, maar in de herinnering van veel ooggetuigen is wat er gebeurde in die onheilsnacht nog springlevend.
Ik zag gisteren een aflevering van het programma ‘De dag dat het water kwam‘ van Omroep Max met aangrijpende verhalen van overlevenden. En ja, als je voor je ogen je man en tweejarig dochtertje ziet verdrinken….dat moet een last zijn die je de rest van je leven met je mee torst.

Een man vertelde in het programma dat hij het had overleefd doordat hij in militaire dienst zat en moest wachtlopen op de kazerne in Den Helder, waar hij zijn diensttijd doorbracht….De boerderij van zijn familie werd meegesleurd door een muur van water en iedereen van het gezin – elf mensen in totaal – vonden de dood. Het duurde twee weken voordat hij op de kazerne het nieuws vernam in een afgemeten boodschap van zijn commandant en nog eens twee maanden voordat hij verlof kreeg om naar zijn geboortedorp Oude Tonge terug te gaan.

Wijlen mijn vader zat in die tijd op school in Krabbendijke, een dorp in Zuid-Beveland. Toen in de buurt van het dorp de dijk langs de Westerschelde dreigde door te breken, hielp hij met zandzakken sjouwen, totdat hij daar weggesleurd werd door zijn schoolhoofd. ‘Wat doe jij hier? Wegwezen, naar huis, wat moet ik aan je vader vertellen als er iets met je gebeurd?’ Uiteindelijk zou ook deze dijk het niet houden en liep een deel van Zuid-Beveland onder water.

Hieronder een video met originele beelden van de ramp.

Een gedachte over “Zestig jaar na de ramp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s