Onze antipoden


antipoden

Het woord antipode betekent letterlijk ‘tegenvoeter’. Het komt uit de geografie waar het de betekenis heeft van een lijn die het aardoppervlak twee maal snijdt. Anders gezegd: als je hier in Nederland een gat in de grond graaft en je gaat in een rechte lijn door tot je aan de andere kant van de aardbol uitkomt, is het punt waar je arriveert de antipode van Nederland. En de mensen die daar wonen zijn dan onze tegenvoeters, onze antipoden. En vice-versa natuurlijk.

Ik was nieuwsgierig om te weten wat precies de antipode van Nederland is en ging zoeken op internet. Ik vond een Duitse website waarbij je aan de hand van Google-kaartjes de positie van twee antipoden kunt bepalen: Antipodenkaart

Wat blijkt: de antipode van Nederland ligt in zee, en wel in de Grote Oceaan zo’n 1000 kilometer ten zuidwesten van Nieuw-Zeeland. Op onderstaand kaartje is de locatie aangegeven met het woordje ‘hier! aan twee kanten van de kaart.

wereldkaart
Onze antipode, aangegeven op de kaart met ‘hier!’

Het dichtstbijzijnde land in de buurt van onze antipode zijn – en dit verzin ik niet! – de Antipodeneilanden op enkele honderden kilometers. Deze eilandengroep is zo genoemd omdat de kapitein van het Engelse schip dat de eilanden in de 19e eeuw ontdekte, meende dat ze de exacte antipode van zijn vaderland vormden – wat achteraf niet zo bleek te zijn….
De eilanden zijn trouwens onbewoond. Wel staat er een schuilhut voor schipbreukelingen.

Hoe dan ook, onze antipoden zijn dus zeedieren! Vissen, zeeschildpadden, walvissen en wat er verder nog leeft en krioelt in die onmetelijk oceaan. Nogal een teleurstelling: het had mij wel aardig geleken om eens contact te zoeken met onze mede-menselijke antipoden en te zien hoe men daar aan de andere kant van de wereld leeft. Maar dat wordt een beetje lastig als het om vissen en schildpadden gaat, die zijn niet zo communicatief. Weer een droom vervlogen dus.

Antipodeneilanden schuilhut
Schuilhut op de Antipodeneilanden
Advertenties

3 reacties op ‘Onze antipoden

  1. Heel leuk om te weten!
    Maar op de antipode-plek van Nederland is het niet een dag later dan hier, maar juist 13 uur vroeger!

    1. Bedankt voor de informatie. Ik heb het nagekeken, maar volgens verschillende bronnen is het daar dezelfde datum als hier, maar dan 12 uur later dan GMT hier in Europa. Dus ik moet mijn blogpost aanpassen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s