Zondagmiddagboek


Een ‘Zondagmiddagboek’ is een boek dat boeit, maar niet vermoeid. Het moet bij voorkeur een boek zijn waar je iets van opsteekt. Theologie mag, als het dan maar niet te ver de diepte ingaat of zich verliest in haarkloverijen. Maar ook geschiedenis of wetenschap zijn zeer geschikt als rustdaglectuur. Een roman kan ook voldoen, mits het verhaal van een zeker literair niveau is. 

Ik heb afgelopen zondag Reizen zonder John van Geert Mak uitgelezen. Een pil van ruim 500 pagina’s, handelend over een onderwerp dat mij zeer interesseert: de Verenigde Staten van Amerika – zijn mensen, zijn cultuur en zijn rol in de wereld. De kern van het boek is daarbij de verandering die dit land heeft doorgemaakt de laatste decennia.
Als vergelijkingsmateriaal gebruikt Mak een ander boek, namelijk Travels with Charley van John Steinbeck uit 1962. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar reisde in 1960 samen met zijn hondje Charley in een bestelbusje door zijn vaderland en noteerde onderweg zijn waarnemingen. Toen zijn boek twee jaar later uitkwam, was het meteen een succes, al bleek later dat Steinbeck nogal wat dingen uit zijn duim gezogen had.

Voor Geert Mak is dit laatste geen beletsel om Steinbeck precies 50 jaar later, in 2010, achterna te reizen om de staat van het land anno nu te vangen.
De weerslag van die tocht, het boek Reizen zonder John, verdient eigenlijk nauwelijks het predikaat reisboek . Weliswaar doorkruist Mak de Verenigde Staten op zoek naar het hart van het land, maar het échte reizen en de contacten die hij daarbij opdoet, nemen in het boek een tamelijk ondergeschikte plaats in.
In plaats daarvan nemen beschouwingen over de aard van Amerika het grootste deel van het boek in beslag. Mak dist als een professor die college geeft over de Westerse cultuur allerlei feiten op, waarbij hij (vermoedelijk) met de hulp van Google rijkelijk put uit secundaire bronnen. Jammer, want het maakt het boek soms een beetje saai, als is het onderwerp op zich boeiend genoeg en blijft Mak een geboren schrijver.
Als ik een rapportcijfer zou moeten geven, werd het vermoedelijk een 7 of een cijfer daar dicht in de buurt.

Mijn nieuwe zondagmiddagboek wordt Een kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson. Een rijkelijk geïllustreerd werk over het ontstaan van het heelal, Einstein, Darwin, atomen en quarks, aardbevingen en meer. Echt een boek voor de zondagmiddag.

Een kleine geschiedenis van bijna alles’ bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s