Oudewijvenzomer


Met dat schitterende weer van vandaag moest ik even denken aan het fenomeen Indian Summer dat in deze tijd van het jaar in Noord-Amerika voorkomt. Een vorstperiode in de vroege herfst wordt daar vaak opgevolgd door mooi nazomerweer met hoge temperaturen. Door de kou zijn de bladeren van de bomen verkleurd in alle tinten die de herfst maar kan bedenken en dat zorgt dan met de zon er op voor een feërieke sfeer.

En die zon heeft nog kracht in oktober, merkte ik vandaag op de kwekerij. Zweet op mijn rug tijdens het werk, lekker buiten zitten tijdens de lunchpauze.

Oudewijvenzomer wordt het bij ons wel genoemd, naar analogie van het Duitse Altweibersommer. Of gewoon nazomer natuurlijk. Maar dan zonder voorafgaande kouperiode.

Ik vond op Wikipedia onderstaande afbeelding van een 19e eeuwse schilderij dat de Indian Summer bij de rivier de Hudson in Amerika voorstelt. Het betreft duidelijk een geromantiseerde en misschien weinig realistische voorstelling van een landschap, maar toch vind ik hem mooi.

Albert Bierstadt – Indian summer on the Hudson river
Advertenties

Een gedachte over “Oudewijvenzomer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s