De sprekende muren van het Oranjehotel


Het Onze Vader op de muur van ‘doodencel 601’ in het Oranjehotel

De strafgevangenis van Scheveningen is tegenwoordig de plek waar oorlogscriminelen als Ratko Mladic en Radovan Karadzic veilig opgeborgen zitten. In de Tweede Wereldoorlog was echter een deel van deze gevangenis door de Duitse bezetter ingericht voor verzetsstrijders. Hier werden ze opgesloten in afwachting van hun lot: deportatie naar Duitsland, executie door een vuurpeloton op de Waalsdorpervlakte dichtbij of  – in sommige gevallen – vrijlating.

De verzameling barakken voor de verzetsmensen werd het Oranjehotel genoemd. Tenminste 734 personen overleden tijdens of kort na hun detentie hier. Ongeveer 200 gevangenen werden doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte.

Van het Oranjehotel zijn heden te dage binnen de ommuring van het gevangeniscomplex nog enkele onderdelen over. Van de dodencellen waarin de gevangenen hun executie afwachtten, is cel 601 bewaard gebleven, geheel in de oorspronkelijke staat. Wat opvalt zijn de inscripties op de muren, achtergelaten door de gevangenen. ‘God Help Mij’ heeft iemand geschreven terwijl een ander de tekst van het Onze Vader neerpende, met in de zin ‘Want Uw is het Koninkrijk’ de woorden ‘Uw’ en ‘Koninkrijk’ onderstreept. ‘Mijn schat is Marietje B., die ik eeuwig trouw blijf’, kraste een andere gevangene in de muur en zo is er meer.

Behalve ‘Doodencel 601’ is is ook het poortje in de gevangenismuur waardoor de terdoodveroordeelden richting Waalsdorpervlakte geleid werden, nog aanwezig, evenals een gedenksteen die in 1950 door koningin Juliana onthuld werd en de zogeheten ‘Dodenboeken’ met foto’s en levensbeschrijvingen van de 734 slachtoffers.

De Stichting Oranjehotel beijverd zich om van de restanten van het Oranjehotel een monument te maken dat voor iedereen vrij toegankelijk is. Voor de barakken komt een herdenkingsruimte waar plaats is voor zo’n 400 mensen. Een duinmonument op de Waalsdorpervlakte  – zichtbaar vanuit het Oranjehotel via een smalle spleet in de gevangenismuur – moet de verbinding gaan vormen tussen dodencel 601 en de fusilladeplaats. Tot slot komt er ook nog een informatiecentrum, waar de betekenis van het Oranjehotel aan de hand van oorspronkelijke attributen, teksten en beelden uitgelegd wordt.

Voor dit project is 3 miljoen euro nodig, een heel bedrag. De Stichting Oranjehotel doet een beroep op mensen die zich hierbij betrokken voelen, om een gift over te maken. U kunt een bijdrage storten op rekening 18.24.72.493 t.n.v. Stichting Oranjehotel.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de stichting: www.oranjehotel.org

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s