Caravaggio


Caravaggio – Avondmaal te Emmaüs

Trouw meldt vandaag op de voorpagina van de krant dat men in een archief in Milaan 83 jeugdtekeningen en schilderijen van de 16e-eeuwse schilder Caravaggio heeft ontdekt. Een van de gevonden werken, een studie van een vrouwengezicht, staat prominent bij het artikel afgedrukt.

Nadat ik hiervan kennis genomen had kwam ik later vandaag  een ander werk van de beroemde Italiaanse kunstenaar tegen, het schilderij Avondmaal te Emmaüs. Het stond afgedrukt in het boek De geschiedenis van het Christendom van Diarmaid MacCullogh. Dit lijvige boekwerk hoort bij de gelijkmatige tv-serie die de EO momenteel uitzendt, maar behandelt het onderwerp aanzienlijk uitgebreider (meer dan 900 pagina’s op A4 formaat).

Op ‘Avondmaal te Emmaüs’ van Caravaggio is een bijbels tafereel afgebeeld. Jezus ontmoet na zijn opstanding twee van zijn volgelingen, maar die herkennen hem aanvankelijk niet. Pas nadat de discipelen Jezus uitgenodigd hebben om met hen een maaltijd te gebruiken en hij bij het eten het zegengebed uitspreekt, zien ze wie hij is.
Het schilderij heeft dit moment van herkenning gevangen. De bediende heeft het eten gebracht; Jezus heft zijn rechterhand op om het eten te zegenen; de discipel tegenover de Heer schiet naar voren en de ander spreidt zijn armen in blijde verbazing: het is Jezus!

Meer over Caravaggio en diens invloed op Rembrandt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Caravaggio

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s