Bang voor de strafVolgens een onderzoek van een Amerikaanse universiteit is de criminaliteit in landen waar mensen in de hel geloven, minder dan in landen waar mensen vooral in een vergevende God en de hemel geloven. Dit meldde dagblad Trouw vorige week op haar website. Hieronder het bericht:

Wie gelooft in de hel, is minder geneigd tot het plegen van misdaden. Dat lijkt een studie van de universiteit van Oregon (VS) uit te wijzen. Landen waar velen geloven in een straffende god, scoren laag op criminaliteit.

In landen waar vooral veel wordt geloofd in de hemel zou criminaliteit juist veel voorkomen. Onderzoekers van de universiteit vergeleken reeds bestaande cijfers van onder meer de World Value Survey en de Verenigde Naties. Bij die onderzoeken werden respondenten onder meer gevraagd of ze vooral geloofden in een vergevende of een straffende god. De data uit 67 landen besloeg een periode van 26 jaar.

In het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE stellen ze deze week dat geloof in de hel en de hemel zelfs betere indicators zijn van misdaad dan het Bruto Binnenlands Product (BBP) en inkomensongelijkheid. Sociale wetenschappers kunnen wat hen betreft beter kijken naar religieuze factoren.

Nieuwe verbanden
Het is zeker niet voor het eerst dat wetenschappers een link vermoeden tussen geloof in het hiernamaals en maatschappelijk welvaren. In 2003 stelde de Harvard-universiteit al dat het BBP van ontwikkelde landen hoger ligt als burgers meer in de hel geloven dan in de hemel.

‘Geloofsovertuiging is lang gezien als een ondeelbaar gegeven’, vertelt psycholoog Azim Shariff aan de Huffington Post. ‘Maar wanneer je religie opdeelt in verschillende factoren, zie je plots nieuwe verbanden.’ Shariff ontdekte vorig jaar dat studenten die geloven in een vergevende God vaker spieken.”

Einde bericht. Angst voor straf als remmende factor, is dat correct uitgedrukt? Het zou natuurlijk beter zijn als liefde voor het goede de drijfveer zou zijn, maar ik ken mezelf en heb weinig illusies over mijn intenties bij alles wat ik doe en laat, noch over de intenties van mijn medemensen.

Lees het volledige – Engelstalige – artikel uit de Huffington Post hier: http://www.huffingtonpost.com/2012/06/19/belief-in-hell-lowers-cri_n_1609247.html?utm_hp_ref=religion

|

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s