Stille zaterdag / Over vrijheid


Rond half negen opgestaan. Ontbijt met bran flakes en koffie, daarna een kort rondje met de hond door het Westerpark. De bijlagen van Trouw doorgeneusd en vervolgens wat gerommeld in mijn tuintje. Kil en bewolkt, geen weer om lang buiten te zijn.

In de krant van afgelopen donderdag stond een bericht over een Ierse priester die nogal afging toen hij een Powerpoint-presentatie verzorgde voor ouders van kinderen die voor het eerst ter biecht zouden gaan (ja, dat laatste gebeurd blijkbaar nog steeds in Ierland!). De man had de verkeerde usb-stick bij zich en in plaats van stichtelijke plaatjes verschenen er foto`s van naakte mannen op het projectiescherm….Volgens de ouders schrok de geestelijke zo dat hij haastig de ruimte verliet, zijn spullen achterlatend. De rooms-katholieke kerk in Ierland stelt een onderzoek in naar het incident.

Het celibaat is volgens mij een belangrijke bron van narigheid binnen de kerk. Priesters die homo-erotische foto`s verzamelen of zich uitleven op kinderen, als mager surrogaat voor een gezonde relatie met iemand van de andere sekse.
Vreemd – iemand die het nieuwe leven en de vrijheid in Christus aanbiedt, maar zelf – blijkbaar – blijft steken in het oude en de onvrijheid, in verborgen verlangens. En daarmee – als het uitkomt – niet alleen zichzelf, maar ook de kerk schade toebrengt.

Vrijheid, oh vrijheid! Loskomen van jezelf en al het aardse. Geen gebondenheid en verslavingen meer. Opstaan uit de dood, zoals Jezus op Paasmorgen. Hemels moet dat zijn, volstrekt hemels.

Hieronder een liedje over vrijheid wat ik – na lang zoeken – op YouTube vond. Op z’n Afro-Amerikaans, in de beste gospeltraditie:

Advertenties

Een reactie op “Stille zaterdag / Over vrijheid

  1. Mooi stukje Jan Jaap, onbegrijpelijke zondaren blijven ook kinderen van God…
    Toch:
    Gezegende Paasdagen gewenst, zie uit naar de Jongste Dag; hecht je aan de Here Jezus
    en dan zul je helemaal loskomen van jezelf. Wat een Dag zal dat zijn.
    Oom Harro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s