Een monumentaal boek


Vier jaar heeft de schrijver Guus Luijters eraan gewerkt: ‘In Memoriam; De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945.’ Het boek kwam vorige week uit en is een monument op papier.

In Memoriam bevat de namen en, waar mogelijk, de foto’s van alle kinderen die door de Nazi’s gedeporteerd en vermoord zijn, met daarbij de geboortedatum en de dag waarop ze in de gaskamers van Sobibor of Auschwitz een afschuwelijk dood stierven.

Guus Luijters wilde met dit boek een lacune in de geschiedschrijving van Nederland opvullen. De 18.000 weggevoerde en vermoorde kinderen ‘waren in de vergetelheid aan het wegzakken, daarom wilde ik het onzichtbare weer zichtbaar maken’, aldus de schrijver. Een monument oprichten als het ware voor al die duizenden kinderen die naamloos deze wereld verlieten en geen graf kregen.

De betrokken kinderen werden vanuit hun woonplaats eerst naar doorgangskamp Westerbork gebracht, om daarvandaan per trein naar Sobibor en Auschwitz gevoerd te worden. Elk van de 102 transporten vanuit Westerbork staan apart beschreven in het boek, met alle gegevens erbij van de kinderen. Van drieduizend kinderen is een foto bewaard gebleven en deze foto’s staan allemaal in het boek afgedrukt. Zoals die van Hijman (Hansje) de Leeuw, geboren op 14 juni 1938 in Amsterdam, gestorven op 21 mei 1943 in de gaskamers van Sobibor. De foto laat een jongetje zien met grote ogen die onbevreesd in de camera kijken. Hij werd niet ouder dan vier.

Hijman (Hansje) de Leeuw

In Memoriam is een monumentaal werk, in de letterlijke zin van het woord. Het is een standbeeld voor al die vermoorde kinderen die volstrekt onschuldig waren, maar gehaat door de nazi’s vanwege hun afkomst.
Dit boek houdt de herinnering aan die 18.000 kinderen levend.

N.a.v.: In Memoriam; De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sint kinderen 1942-1945.
Samenstelling Guus Luijters, beeldredactie Aline Pennewaard; uitgeverij Nieuw Amsterdam, 994 blz., prijs 99,95 euro.

2 gedachtes over “Een monumentaal boek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s