Een ander geluid


Ik ontving enkele dagen geleden de Nederlandstalige editie van het tijdschrift Israel Today. De ondertitel luidt ‘Nieuws dat anderen niet brengen’ – een formulering die veel zegt over de intenties van de uitgever. Israel Today wordt namelijk uitgegeven door mensen die vinden dat de berichtgeving over Israël in de media eenzijdig is en die graag de andere kant van het verhaal willen laten zien.

Vroeger had Israël veel krediet, zowel bij het grote publiek als bij de media. De joden verdienden een eigen staat na alle ellende van W.O. II – was de overheersende mening. Medelijden en misschien ook een latent schuldgevoel speelden volgens mij een belangrijke rol in de houding van veel mensen tegenover de joden.
De arabieren in de omringende landen waren de slechteriken die de staat Israël wilden vernietigen. Israël was hierbij de underdog, het slachtoffer. Over palestijnen werd nog nauwelijks gepraat, die bestonden eigenlijk alleen in het terrorisme van de P.L.O.

Daarna veranderde alles. Israël werd een sterk en welvarend land. Geen underdog meer, maar een belangrijke machtsfactor in het Midden-Oosten.
In 1987 brak de eerste Intifada uit. Palestijnse jongeren kwamen met stenen en molotovcocktails in opstand tegen het Israëlische gezag. Het leger van Israël sloeg hard terug – stenen en brandbommen werden beantwoord door kogels. Er vielen aan palestijnse kant 1100 doden (aan de joodse kant waren er 164 doden te betreuren). De beelden van een door het leger gedood palestijns kind gingen de wereld over en deden de opinie kantelen. Israël werd de agressor, de onderdrukker, de neighborhood bully*.

En dat laatste is eigenlijk tot op de huidige dag zo gebleven. Geen wonder dat veel joden zich daar zorgen over maken en graag een beetje ‘tegengif’ geven in de vorm van een magazine met positieve berichten over Israël.
Maar dat is dan tegelijkertijd ook het zwakke punt van Israel Today. Het is een soort ‘goed nieuws show’ over het beloofde land. Geen kwaad woord over Israël en zijn regering, geen enkele kritiek. Israël doet alles goed, zo lijkt het wel en maakt geen fouten.
Dit gezegd zijnde, staan er ook dingen in het blad die gewoon wáár zijn. Zoals bijvoorbeeld in het artikel over de snel veranderende houding van Egypte tegenover Israël. Na de val van president Mubarak klinkt de oproep om het vredesverdrag met Israël te herzien steeds luider in Egypte en het personeel van de Israëlische ambassade in Cairo werd onlangs bijna gelyncht door woedende demonstranten.

Meer informatie over het blad Israël Today: israeltoday.nl

* ‘Neighborhood Bully’ is de titel van een Bob Dylan-song, hieronder te beluisteren. De tekst gaat over Israël als zondebok, Israël dat niets goeds kan doen in de ogen van velen. Een oud verhaal trouwens, zoals ook de beelden in de muziekvideo laten zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s