Afrika


Het hiernaast afgebeelde boek – Ebbenhout van de Poolse auteur Ryszard Kapuscinski – werd me aanbevolen door een familielid. Ik heb het gekocht bij bol.com (ze hadden alleen nog de pocketeditie) en bijna in één adem uitgelezen. Kapuscinski is een geboren schrijver en Ebbenhout boeit dan ook van begin tot eind.

Ryszard Kapuscinski (1932-2007) was schrijver en journalist. Als buitenlandcorrespondent van het Poolse persagentschap PAP was hij vanaf 1964 verantwoordelijk voor de berichtgeving uit Afrika en Azië. Als verslaggever maakte hij in Afrika de dekolonisatie en de chaotische tijd daarna mee. Hij overleefde 27 revoluties en pogingen tot staatsgreep en werd zelf vier maal ter dood veroordeeld.

Ebbenhout dateert uit 1998, de Nederlandse vertaling verscheen in 2000. Het boek beschrijft ontmoetingen en gebeurtenissen op verschillende plekken in Afrika, zowel op het platteland als in de steden. Veel aandacht daarbij voor de cultuur: hoe staan Afrikanen in het leven, wat is belangrijk voor hun en waarin verschillen zij van ons? Het klimaat – de extreme hitte en de droogte, is volgens de schrijver alles bepalend geweest voor de ontwikkeling van het continent.
Kapuscinski beschrijft de grote tragedies en de achtergronden daarvan: het schrikbewind van Idi Amin in Oeganda in de jaren ’70, de grote hongersnood in de Hoorn van Afrika in de jaren ’80, de genocide in Rwanda in 1994, de oorlog in Liberia.

Al met al een heel goed boek en bijna verplichte kost voor wie meer wil weten over Afrika en zijn bevolking.

Ebbenhout, Ryszard Kapuscinski – 306 pagina’s, 7,95 euro bij bol.com

Advertenties

Een gedachte over “Afrika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s