Waalsdorpervlakte, zaterdagmiddag


De Waalsdorpervlakte tussen Den Haag en Wassenaar. Eigendom van het Ministerie van Defensie, maar in beheer als natuurgebied en vrij toegankelijk.
Bewolkt en winderig, niet koud. Af en toe een paar verdwaalde spetters regen. Nachtegalen laten soms horen, evenals een paar fitissen en een specht. Grove dennen staan in bosjes bijeen op het geaccidenteerde terrein. Duindoorns, eiken en berken completeren het plaatje.

Zwaluwen scheren rond de locatie waar elk jaar op 4 mei de dodenherdenking gehouden wordt. ‘Betreedt deze plek met gepaste eerbied’ staat er op een bordje. Beschilderde dennenkegels vormen met elkaar de kleuren van de Nederlandse vlag. Vier kruisen daarboven met enkele verdroogde bloemstukken ervoor en dat is het dan.
Ik ga even zitten op het bankje naast het monument, maar ik heb geen bijzondere gedachten noch gevoelens bij deze plek. Hier werden tijdens de Tweede Wereldoorlog Nederlandse verzetsstrijders geëxecuteerd door de Nazi’s, maar dat is lang geleden.

Later lees ik thuis op Wikipedia dat op de Waalsdorpervlakte meer dan 250 mensen vermoord zijn (het precieze aantal is niet bekend). Hier een lijst met de namen van de gekende slachtoffers en meer informatie.
De vier kruizen bij het monument markeren de fusilladeplaatsen. Een eenzaam kruis verderop geeft de plek aan waar op 8 maart 1945 38 mensen doodgeschoten werden als vergelding voor de aanslag op Hanns Albin Rauter, de chef van de S.S. in Nederland, bij Woeste Hoeve.
Rauter is zelf in 1949 door een Nederlandse rechter ter dood veroordeeld en op de Waalsdorpervlakte door een vuurpeloton terechtgesteld. Ook de leider van de N.S.B., Anton Mussert, kwam hier aan zijn einde.
Ik moet toegeven dat door de informatie op Wikipedia de geschiedenis van deze plek meer voor me gaat leven.

In Trouw van 31-05-2011 staat een interview met de Amerikaanse rabbijn Andrew Baker die antisemitisme in Nederland en andere landen onderzoekt. Hij pleit ervoor om bij de jaarlijkse dodenherdenking apart stil te staan bij de Holocaust. (Groeiend Joods onbehagen – Religie – TROUW.)
Goede zaak vind ik, al zou wat mij betreft ook de ‘Holocaust Memerorial Day’ die de Verenigde Naties en paar jaar geleden ingesteld hebben, meer aandacht mogen krijgen.De massamoord op de Joden in de concentratiekampen mogen we in ieder geval nooit vergeten.

Advertenties

2 reacties op ‘Waalsdorpervlakte, zaterdagmiddag

  1. De holocaust memorial day is nogal onbekend. Bij al de herdenkingen die ik volg, hoor ik daar nooit wat over. En zouden ze die dag ook buiten Europa gedenken?
    groetjes,

    Wies.

  2. De holocaust memorial day is pas in 2005 ingesteld door Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de V.N. Jaarlijks is het op 27 januari, de dag dat in 1945 Auschwitz werd bevrijd door de Russen.
    Wereldwijd wordt op 27 januari stilgestaan bij genocides, niet alleen tegen de Joden in W.O. II, maar ook bijvoorbeeld in Rwanda en Cambodja.

    groet terug,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s