De onderste steen


Ik zag eergisteren een Zembla-documentaire over Wikileaks en zijn oprichter Julian Assange. Bijzonder, heel bijzonder, de manier waarop de Australiër met zijn organisatie in korte tijd de wereld veranderd heeft. De man is geen heilige en heeft zeker fouten gemaakt, maar verdient eigenlijk wel een (Nobel?) prijs voor zijn baanbrekende werk, vind ik.

In de docu kwam ook de geruchtmakende video langs van een Amerikaanse legerhelicopter die in Irak onschuldige burgers kapot schiet. Verontwaardiging, afgrijzen, woede – van alles passeert er bij mij als ik die beelden zie. ‘Oorlog is een hel’, zei iemand en WikiLeaks maakte dat weer eens pijnlijk duidelijk met dit filmpje. Rechts Amerika is verontwaardigd en zou Assange het liefst de rest van zijn leven opsluiten in Guantanamo Bay, of erger. Alsof de waarheid niet gezegd mag worden. Alsof de waarheid over het optreden van Amerika in Irak en Afghanistan verborgen moeten blijven achter de nietszeggende frasen van legerwoordvoerders of de gladde praatjes van spindoctors.

Laat de onderste steen boven komen alsjeblieft. Dat generaals, presidenten en andere machthebbers die foute dingen doen, nergens meer veilig zijn. Dat de wereld een beetje rechtvaardiger mag worden doordat Julian Assange en anderen de waarheid boven tafel krijgen.

En nu maar hopen (en bidden misschien) dat de leiders van deze wereld er niet in slagen om WikiLeaks er onder te krijgen. Want het zou zo maar kunnen dat internetproviders straks onder druk gezet worden om WikiLeaks niet langer te faciliteren. Want machthebbers houden niet van volledige openbaarheid en zullen alles proberen om de geest terug in de fles te krijgen.

Advertenties

2 reacties op ‘De onderste steen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s