Vuilnis en poëzie


Roteb-vuilniswagen met dichtregels van Lucebert

Van de week zag ik iets dat bij mij associaties oproept aan een vlag op een modderschuit: een dichtregel op een vuilniswagen.

Toen ik op een gegeven moment met mijn auto de straat uit reed, moest ik bij de kruising met de belendende winkelstraat voorrang verlenen aan een witte vuilnisauto en dáár stond het, op de zijkant, in vol ornaat

Een trillend donzen wenkbrauwknik een aanzien en in zwijgen spreken.

Daaronder keurig netjes, zoals het hoort, de naam van de dichter: J.H. Leopold. Later die dag ben ik thuis wat gaan googelen met verschillende zoekwoorden en kwam er achter dat het om een voertuig van de Roteb uit Rotterdam ging, iets wat ik buiten in de haast niet gezien had. Alle wagens van deze vuilverwerker zijn sinds enige tijd opgetuigd met dichtregels aangeleverd door de stichting Poetry International, die een gesponsorde band heeft met de Roteb. Niet duidelijk werd wat die vuilniswagen in Den Haag te zoeken had, maar dat vind ik ook minder belangrijk in dit verband.

Poëzie. Dichtkunst. Dichters zijn vreemde mensen – ze kijken op een andere manier naar onze wereld dan de doorsnee-aardbolbewoner. Hun gedachten over die wereld vertalen ze vervolgens in moeilijke woorden en onbegrijpelijke beeldspraak. En zoiets heet dan een gedicht en gebundeld worden die staaltjes van taalkundig vernuft gerecenseerd in de literaire bijlagen van NRC en De Volkskrant en gekocht door dames op leeftijd en intellectuele types van diverse leeftijden.

Maar waarom op een vuilniswagen? Om het contrast te benadrukken tussen de schone buitenkant en de vieze binnenkant? De paradox zeg maar? Of om kunst zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen en ja, vuilnisauto’s komen we allemaal tegen? Maar dat had ík toch liever een mooi schilderij gezien in plaats van een dichtregel. De Nachtwacht op de zijkant van een Roteb-wagen…..

Dichtkunst en afval, niet direct een voor de hand liggende combinatie. Wel verrassend, even een glimlach oproepend misschien – voordat de vuilniswagen doorrijdt.

Voor een compleet overzicht van alle dichtregels op de Roteb-voertuigen, ga naar http://nederlands.poetry.nl/read/rotebAtotZ

Advertenties

Een gedachte over “Vuilnis en poëzie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s