Over autisme, neusspray en knuffelhormonen……


Onderstaand bericht trof ik aan in Trouw van 15 juni. Het gaat over het hormoon oxytocine, dat vrijkomt in de hersenen als mensen met elkaar knuffelen of als een moeder haar baby de borst geeft. Mensen worden er zachter en vriendelijker door was tot voor kort de gedachte, maar dit blijkt niet altijd zo te zijn:

‘KNUFFELHORMOON’ WEKT OOK AGRESSIE OP

Stof in hersenen die mensen bindt, zet ze ook tegen elkaar op

Een stof in de hersenen die zorgt voor onderling vertrouwen en samenwerking tussen mensen, zorgt er tegelijkertijd voor dat zij zich agressief gedragen ten opzichte van mensen uit een concurrerende groep.

Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Leiden de resultaten maandag hebben bekendgemaakt.

De wetenschappers onderzochten de werking van oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon. De stof speelt een belangrijke rol bij onder meer bij de binding tussen partners en tussen moeder en kind.

De heersende opvatting is dat de stof mensen aardiger en opofferingsgezinder maakt. Dat beeld verdient dus enige nuancering, aldus de onderzoekers. Als het belang van de eigen groep in het geding is, wekt oxytocine juist agressie op.

Volgens de onderzoekers geeft deze bevinding een neurobiologische verklaring voor het feit dat conflicten tussen groepen escaleren wanneer mensen andere groepen als bedreiging zien. (…..)

© Trouw 2010,

Reacties (1)

Volgens de katholieke katechismus staat de mens sinds de zondeval vijandig tegenover zijn natuurlijke omgeving (het paradijs werd verlaten). Het herstel van deze paradijselijke orde waar oorlog en geknuffel zijn ingewisseld voor een paradijselijke staat moet volgens het voorbeeld van Christus gebeuren. Christus was niet zo’n knuffelaar maar ook geen vechter. Blijkbaar is het paradijs geen omgeving waar mensen elkaar de hele dag knuffelen maar waar zij elkaar het licht in de ogen gunnen

Piet, Veluwe op 14-06-2010, 17:53


Tot zover het bericht in Trouw. Ik las ergens anders dat het knuffelhormoon sinds enige tijd toegevoegd wordt aan een neusspray, die bedoeld is voor moeders bij wie het geven van borstvoeding moeizaam verloopt. Schijnt inderdaad effectief te zijn….Maar nu komt het: onderzoekers hebben diezelfde neusspray ook uitgeprobeerd op autisten, en een voorzichtige eerste conclusie is dat deze er socialer door  worden.

Ik ben zelf autistisch, gebruik verschillende medicijnen, maar geen oxytocine. Zou het werken bij mij? Zou ik het willen? Wil ik niet gewoon blijven die ik ben: een einzelgänger, weinig sociaal en tamelijk gelukkig in zijn eigen wereld? Kies ik voor zelfacceptatie of voor werken aan mezelf?

Wel, voorlopig kies ik voor het eerste en laat de spray voor wat het is. En verder heb ik weinig aan te merken op het commentaar van Piet direct onder het bericht uit de krant…..

Ook collega-blogger en -autist Tistje moet er weinig van hebben: http://tistje.wordpress.com/2010/06/11/grillig-dekseltje

Advertenties

2 reacties op ‘Over autisme, neusspray en knuffelhormonen……

  1. L.S.

    Er is nog druk onderzoek gaande omtrent de werking van het hormoon oxytocine in het menselijk lichaam. Meer berichtgeving zal zeker volgen. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s