Muziek


muziek1

Als Biblebelt-kid ben ik opgegroeid met de psalmen. Je leerde ze doordeweeks op school en zong ze ’s zondags in de kerk.

Opent uwe mond/eist van Mij vrijmoedig/op mijn trouw verbond/al wat u ontbreekt/schenk Ik, zo gij’t smeekt/mild en overvloedig.

Psalm 81 vers 12, het eerste versje dat ik leerde. Er zouden er nog vele volgen. Thuis hadden we langspeelplaten van mannenkoren, gemengde koren en van instrumentale orgelmuziek. Vreemde eenden in de bijt waren de twee gospelplaten van mijn vader – eentje van Mahalia Jackson, de ander van Tennessee Ernie Ford. Negermuziek, uitbundig soms, niks voor ons eigenlijk. Ze werden dan ook weinig gedraaid.

Toen ik een jaar of 10 was, kreeg ik voor Sinterklaas een lp van de Wiener Sängerknaben, een zoetgevooisd en engelachtig uitziend jongenskoor, dat vrome liedjes in het Duits zong. Op de radio hoorden we bij de E.O. Elly en Rikkert – christelijke teksten op moderne muziek. Soms zelfs met gitaar en drums!

Daarna werd het algauw puber-tijd. De Oostenrijkse koorknaapjes werden bij het grofvuil gezet en rockmuziek deed zijn intrede. Stiekem (dat wel), want niet getolereerd door pa en ma. Maar toch: je luisterde op je slaapkamer naar Status Quo, Deep Purple, Led Zeppelin en andere bands. Elektrische gitaren, beukende drums – hoe wilder hoe beter.

De punk kwam op en ik vond de Sex Pistols (die naam!) helemaal te gek. De tekst van hun Anarchy in the U.K. liet aan duidelijkheid niets te wensen over:

I am an Antichrist/I an an anarchist/I know what I want and I know how to get it/I wanna destroy, passerby…….

Nogal een verschil met psalm 81 vers 12……Ik had mijn onschuld verloren, de wereld werd nooit meer hetzelfde.

Albumhoes Sex Pistols
Albumhoes Sex Pistols

Later luisterde ik naar Dire Straits. Vrij beschaafde gitaarband, niet zo extreem als eerder genoemde groepen, maar toch ook pop. Ik had verschillende lp’s (en later cd’s) van ze. Nog later probeerde ik te breken met moderne muziek. Al mijn oude platen gingen de deur uit. Vanaf nu alleen nog maar christelijke muziek en klassiek. Het werkte niet – popmuziek bleef trekken, al was het alleen maar omdat op mijn werk de radio de hele dag aanstond. Je moest er naar luisteren, of je wilde of niet, en het ook had invloed op je.

II. En nu ben ik 47 – oudere jongere wiens jeugd te snel voorbijging – en luister op mijn walkman naar All the roadrunning van Mark Knopfler en Emmylou Harris. Hij was de zanger van Dire Straits. Zij is een Amerikaanse country-zangeres die op een bepaald punt in haar leven haar christelijke roots herontdekte. Het lied dat ze zingen gaat over mensen die zich afvragen of het leven dat ze leiden en de dingen die ze doen, wel de moeite waard zijn:

But if it’s all for nothing/All the roadrunning’s/Been in vain

Twijfel, vervat in een melodieus nummer, gezongen door twee oudere jongeren. Mooie muziek, geen snerpende gitaren, geen negatieve teksten. Toch ook niet direct christelijk te noemen. Mag ik hier eigenlijk wel naar luisteren? Schuldgevoel, vaak latent op de achtergrond aanwezig. Je blijft een Biblebelt-kind, dat neem je met je mee.

Mark Knopfler en Emmylou Harris
Mark Knopfler en Emmylou Harris
Advertenties

4 reacties op ‘Muziek

 1. Ik herken je schrijverij Jan Jaap. Zelf heb ik voor mijn bekering jaren gebeeldhouwd op Bruce Springsteen en Dire Straits. Mooie muziek! Toen ik tot geloof kwam heb ik net als jij alles weggegooid. NIet omdat het moest, maar omdat ik het graag wilde. Later heb nog wel wwer eens geprobeerd om er naar te luisteren. Maar veel teksten bevredigden me niet, spraken me niet meer aan. Persoonlijk luister ik graag naar The Third Day en Nicole C. Mullen. Ook prachtige muziek, maar dan ook nog met een inhoud die me echt aanspreekt. Mijn pc is momenteel in reparatie en ik werk op mijn laptop. Als mijn pc weer heel is, zal ik je eens een paar nummers mailen.

  Gr. Henk

  1. Henk, ik kan geen muziek afluisteren op mijn computer, want de mediaspeler doet het niet, ik heb geen geluid. Moet het eens na laten kijken.
   De teksten van Springsteen zijn vaak uit het leven gegrepen, authentiek, echt. Dit zoek ik.
   Authentiek, echt, eerlijk – als liedjes authentiek, echt en eerlijk zijn, hoeven ze van mij niet christelijk te zijn (al mag dat wel).
   Ik vind dit vooral bij Americana – Johnny Cash, Emmylou Harris en al die andere, veelal onbekende artiesten die eerlijke muziek maken.

   1. over Americana gesproken: wat vind je dan van de cd’s van de Cowboy Junkies, Eastmountainsouth en Keri Noble? Dat vind ik ook aansprekende muziek en teksten

    1. De Cowboy Junkies ken ik een klein beetje, de andere 2 totaal niet. Het radioprogramma ‘American Connection’ is gestopt op radio 6, dus ik word ook niet meer op de hoogte gehouden…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s